Δημήτρης Παπαστεργίου: Από το Smart Trikala στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Δημήτρης Παπαστεργίου: Από το Smart Trikala στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, επί σειρά ετών δήμαρχος Τρικάλων, λαμβάνει τη «σκυτάλη» από τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26/6 μετά από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Είναι εν ενεργεία Δήμαρχος Τρικκαίων και πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος καθώς και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Επί δημαρχίας του, ο δήμος του χαρακτηρίστηκε λόγω του πρωτοποριακού έργου ως ισχυρό πρότυπο δήμου.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973 και το 1991 αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Τρικάλων ενώ στη συνέχεια εισήχθη στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε το 2002, όταν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος.

Το 2006 εξελέγη και πάλι ως εκπρόσωπος στο δημοτικό συμβούλιο ενώ παράλληλα διατέλεσε αντιδήμαρχος έργων, αντιπρόεδρος της ΔΕΚΑ, αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, μέλος του ΔΣ του Πολ. Οργανισμού του Δημ. Θεάτρου, μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και το Ποδήλατο, καθώς και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού.

Εργάζεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στα Τρίκαλα από το 2002 ενώ από το 2007 μπήκε στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι παντρεμένος με την μηχανικό Σούλα Μπράκη και είναι πατέρας τριών παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πορεία του στον δήμο

Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος στα Τρίκαλα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 25ης Μαΐου 2014 με ποσοστό 53,02% και ανέλαβε τα καθήκοντα του από την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Επανεξελέγη δήμαρχος Τρικάλων από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 με ποσοστό 57,43%.

Το 2017, επί δημαρχίας του παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Smart Trikala, που αποτελεί πανελλήνια καινοτομία σε θέματα διαχείρισης της τεχνολογίας και πρωτότυπων προγραμμάτων προς όφελος της διοίκησης και των πολιτών.

Το αυτοτελές «Τμήμα Έξυπνης Πόλης» (smart city), διαθέτει διευρυμένες αρμοδιότητες σε θέματα οργάνωσης, προγραμματισμού, ανάπτυξης, καινοτομίας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τουρισμού, επιχειρηματικότητας, μεταφορών, περιβάλλοντος, διαφάνειας, εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας.

Ήδη από το 2014 κυκλοφόρησε στους δρόμους της πόλης το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό ενώ το 2019 έγινε ο πρώτος Δήμος στον οποίο τέθηκε σε λειτουργία το δίκτυο 5G. Έκτοτε μετρά πολλές ακόμα καινοτομίες, όπως smart lockers στα info points της πόλης όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να φυλάσσουν τα πράγματά τους με ασφάλεια, αυτόματα ρομπότ που μεταφέρουν εφημερίδες, αλληλογραφία και μικρά δέματα, ακόμα και drones που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά φαρμάκων.

Η πρώτη ανάρτησή του

Όπως τόνισε σε ανάρτησή του μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης ο κ. Παπαστεργίου είναι: «Τεράστια τιμή, τεράστια πρόκληση και ευθύνη».

«Αποχαιρετώ τον Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη. Ο Δήμος ήταν είναι και θα είναι για πάντα το σπίτι μου» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Αναλαμβάνω ένα υπουργείο του οποίου ηγήθηκε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με υφυπουργό τον φοβερό Θοδωρή Λιβάνιο. Και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη».

Αναλυτικά η ανάρτησή του

Τεράστια τιμή, τεράστια πρόκληση και ευθύνη! Αλλιώς σχεδίαζα τη ζωή μου μέχρι πρόσφατα, όμως η πρόταση του Πρωθυπουργού Kyriakos Mitsotakis άλλαξε τα δεδομένα.

Προφανώς και αποδέχεσαι την πρόταση ενός ανθρώπου στον οποίο πραγματικά πιστεύεις και ταυτίζεσαι μαζί του. Σε εκείνον που θεωρείς μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα σήμερα. Σε ένα κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, που οι Έλληνες ξεκάθαρα επέλεξαν για τη διακυβέρνηση της χώρας και την επόμενη τετραετία.

Μια πρόταση που δεν τιμά μόνο εμένα αλλά και ολόκληρη την Ελληνική Αυτοδιοίκηση. Στα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν σκέφτεσαι: Το σπίτι και την οικογένειά σου. Το Δήμο σου και τα Τρίκαλα που λατρεύεις. Την Αυτοδιοίκηση που υπηρετείς από το 2002… Η Ελλάδα όμως αλλάζει και οφείλουμε να είμαστε όλοι εκεί. Να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Μαζί με μία ομάδα ανθρώπων που απέδειξε πως θέλει, ξέρει και μπορεί να τα καταφέρει. Και τι υπέροχο να μπορείς και εσύ, με τις γνώσεις και την εμπειρία σου, να είσαι εκεί και να βοηθάς όσο μπορείς περισσότερο.

Αποχαιρετώ το Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη. Ο Δήμος ήταν είναι και θα είναι για ΠΑΝΤΑ το σπίτι μου. Αύριο θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Δημάρχου από την ομάδας μας, την Επανεκκίνηση, που θα τρέξει το Δήμο και θα είναι ο ίδιος που θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των Τρικαλινών τον Οκτώβρη.

Φεύγω με την ικανοποίηση πως αλλάξαμε τα δεδομένα. Οι μεγάλες αλλαγές είναι σε φάση υλοποίησης και πολλές άλλες ξεκινούν, με εξασφαλισμένους πόρους. Τα Τρίκαλα σε λίγους μήνες θα είναι διαφορετικά, όμορφα, σύγχρονα, ασφαλή, ανθρώπινα. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους για την εμπιστοσύνη αλλά και την κατανόησή τους. Δημότες αλλά και εργαζόμενους στο Δήμο.

Αναλαμβάνω ένα Υπουργείο του οποίου ηγήθηκε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Υπουργούς, ο Kyriakos Pierrakakis, με Υφυπουργό τον φοβερό Thodoris Livanios. Και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Να συνεχίσουμε ακόμη πιο τολμηρά και πιο γρήγορα, να απλοποιήσουμε τις ζωές μας μέσω τη ψηφιοποίησης. Να εκπλήξουμε και πάλι ευχάριστα τους πολίτες μας, που δικαίως νοιώθουν πως ενίοτε το κράτος δεν τους καταλαβαίνει.

Γιατί η ψηφιακή διακυβέρνησης δεν είναι εφαρμογές και προγράμματα που αφορούν τους συναδέλφους μου μηχανικούς και προγραμματιστές. Είναι μία άλλη Ελλάδα, σύγχρονη, ευέλικτη, ψηφιακά ασφαλής, προετοιμασμένη για νέες προκλήσεις, με αντανακλαστικά, αποτελεσματική, άμεση, ανοιχτή σε όλες και όλους.

Η Ελλάδα που ο Πρωθυπουργός έχει οραματιστεί, αυτή που θέλεις, θέλω, θέλουμε και μας αξίζει.