Δημοσιονομικό και φορολογικό στο «τραπέζι» του κουαρτέτου

Δημοσιονομικό και φορολογικό στο «τραπέζι» του κουαρτέτου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την άφιξή του στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, Κυριακη 9 Αυγούστου 2015. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο χώρο διαμονής των θεσμών. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η συνάντηση ορίστηκε για τις 12 το μεσημέρι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης πρόκειται  να καταθέσει σήμερα αντιπρόταση στους θεσμούς για το φορολογικό. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς το παρόν είναι να κερδίσει λίγο χρόνο με στόχο να ολοκληρώσει ή και να την αντιπρόταση για το φορολογικό και να πείσει τους δανειστές, οι οποίοι μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν αναχωρήσει από την χώρα μας.

Οι δανειστές ζητούν νέα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου, που σήμερα ανέρχεται στα επίπεδα των 9.550 ή διαφορετικά την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς και αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια. Στόχος της πρότασης των δανειστών είναι να εξευρεθούν τα κεφάλαια που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό από το σκέλος των φορολογικών εσόδων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και δεν θέλει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση ισοδύναμων, ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει στους θεσμούς αντιπρόταση η οποία εκ των πραγμάτων θα στοχεύει στο να υπάρξει προσέγγιση που θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στο πεδίο της φορολογίας και του δημοσιονομικού κενού που αυτή πρόκειται να καλύψει.