Δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. ευρώ βλέπουν οι θεσμοί για το 2016

Δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. ευρώ βλέπουν οι θεσμοί για το 2016
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) προσέρχεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης της Παρασκευής και ο χρόνος επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα.

Σημαντικές διαφορές σε ασφαλιστικό και φορολογικό και δημοσιονομικό κενό ύψους 2,6 δισ. ευρώ για το 2016 βλέπουν οι θεσμοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών το βράδυ της Παρασκευής.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, παρουσιάστηκε μια βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας που μειώνει το κενό των 500 εκ. ευρώ που βλέπουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με βάση την αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.

Η αλλαγή αφορά στην εθνική σύνταξη η οποία θα αποδίδεται μειωμένη σε συνταξιούχους οι οποίο βγαίνουν στη σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια εργασίας και σταδιακά να αναπληρώνεται μέχρι και το 100% όταν ο δικαιούχος φτάσει στα 67. Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ακόμη ότι χωρίς περικοπές στις συντάξεις, τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Στο φορολογικό, παρουσιάστηκε μια συνολική πρόταση για τις νέες κλίμακες φορολογίας οι οποίες θα είναι τρεις αντί για μια που αναμένονταν αρχικά.

Θα υπάρχει μια για μισθωτούς και συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με στόχο επιπλέον έσοδα ύψους 550 εκ. ευρώ.

Μια άλλη κλίμακα θα είναι αυτή η οποία θα ακολουθεί τη λογική των φορολογικών συντελεστών και θα κλιμακώνεται από το 0,7% για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ μέχρι και 10% για τα εισοδήματα πάνω από τα 500 χιλιάδες ευρώ.

Μια τρίτη κλίμακα θα αφορά στα ενοίκια που θα φορολογούνται με συντελεστή 15% για εισόδημα μέχρι και 12.000 ευρώ, με συντελεστή 35% από τα 12.001 μέχρι και τα 40.000 ευρώ και με συντελεστή 45% για τα εισοδήματα πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, οι τεχνικές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα δημοσιονομικά κλιμάκια των θεσμών, με στόχο να βρεθεί σημείο σύγκλισης στο “δημοσιονομικό κενό” έως το 2019 ξεκινούν από Δευτέρα στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να κλειδώσει η επιστροφή των επικεφαλής πιθανότατα μια εβδομάδα αργότερα.

Σταθάκης: Ρεαλιστικός ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το Μάρτιο

Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Επένδυση». «Νομίζω ότι είναι εφικτό να την ολοκληρώσουμε σε δύο εβδομάδες. Ο στόχος για το Πάσχα των Καθολικών είναι σαφώς ρεαλιστικός», επισημαίνει ο κ. Σταθάκης. «Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και ότι θα βρεθεί η πιο βιώσιμη δυνατή λύση», προσθέτει ο κ. Σταθάκης και αναφέρει ότι καμιά πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο υπουργός επιμένει ότι δεν υπάρχει κάποιο πλάνο από μεριάς κυβέρνησης για μείωση των συντάξεων, αντιθέτως, επισημαίνει ότι στόχος είναι «να ενισχυθούν κάποιες από τις σημερινές πηγές εσόδων και να ανευρεθούν εναλλακτικές επιλογές, νέες πηγές» και πάντα με άξονα την αρχή ότι όπως οι μισθωτοί, έτσι και όλες οι κοινωνικές ομάδες να συνεισφέρουν αναλογικά με το εισόδημά τους.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Σταθάκης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει τους περιορισμούς στις μεταβιβάσεις των δανείων αυτών σε distress funds, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων. «Στόχος είναι να υπάρξει μια μεγάλη μεταβατική περίοδος για τις ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», εξηγεί.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, θα προβλέπει επιχορηγήσεις και φορολογικά κίνητρα και θα περιλαμβάνει απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου, συντονισμό με άλλα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, έμφαση στην απασχόληση, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.