Δημοσκόπηση: Αμετακίνητη στην κορυφή η ΝΔ, μάχη δεύτερης θέσης για ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας

Δημοσκόπηση: Αμετακίνητη στην κορυφή η ΝΔ, μάχη δεύτερης θέσης για ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας
Άνοιγμα κάλπης για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε εκλογικό τμήμα της Αττικής, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Διχασμένοι οι πολίτες για το μοντέλο διακυβέρνησης, με την ακρίβεια να παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι».

Σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της GPO, με το κυβερνών κόμμα να σταθεροποιείται στο 26% και την αντιπολίτευση να παραμένει αδύναμη να καρπωθεί τη φθορά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται οριακά στη δεύτερη θέση με 12,7%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ακολουθεί με 12,5%, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της. Στο 9,3% βρίσκεται η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ καταγράφει 7,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε καθοδική πορεία, με ποσοστό μόλις 5,2%.

Παρά το προβάδισμα της ΝΔ, το 68,1% των πολιτών δηλώνει ότι επιθυμεί μια διαφορετική κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, έναντι 29,1% που επιθυμεί συνέχιση της παρούσας. Το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο ως προς τη μορφή διακυβέρνησης: το 48,1% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση –ακόμη και με διαδοχικές εκλογές– ενώ το 47,9% προκρίνει κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 27,2%, ενώ όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά. Το 38,8% των πολιτών κρίνει θετικά τη συνολική του παρουσία στην πρωθυπουργία, ενώ το 60,9% την αποτιμά αρνητικά – μια αναλογία που, σύμφωνα με την GPO, αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών.

Αξιοσημείωτη είναι η χαμηλή αποδοχή της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ (79,6% αρνητική αξιολόγηση), ενώ οι ψηφοφόροι του κόμματος παραμένουν διχασμένοι ανάμεσα στην επιλογή της συνεργασίας (53,8%) και της αυτόνομης πορείας (45,2%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το κλίμα, το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα σκεφτόταν σοβαρά να ψηφίσει έναν νέο πολιτικό σχηματισμό υπό τον Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση επανόδου του στην πολιτική σκηνή.

Στα επιμέρους στοιχεία του κυβερνητικού έργου, οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό (57,4%), την εθνική άμυνα (48,3%) και την προσέλκυση επενδύσεων (38,5%). Αντίθετα, σε τομείς όπως η ακρίβεια (14,2%) και η εγκληματικότητα (17,6%), η δυσαρέσκεια των πολιτών κυριαρχεί.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στα οικονομικά: το 50,4% δηλώνει ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ενώ μόλις το 15,1% βλέπει βελτίωση στην οικονομία της χώρας – παρά τη σχετική σταθερότητα σε βασικούς δείκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: