Δημοσκόπηση – «φωτιά» για την Μέρκελ

Δημοσκόπηση – «φωτιά» για την Μέρκελ
epa05683124 German Chancellor Angela Merkel gives a statement about a attack on a Christmas market in Berlin, at the federal chancellery in Berlin, Germany, 20 December 2016. At least 12 people were killed and dozens injured when a truck drove into the Christmas market at Breitscheidplatz in Berlin, in what authorities believe was a deliberate attack. EPA/MICHAEL KAPPELER

Πολύ μεγάλη η διαφορά του Μάρτιν Σουλτς έναντι της καγκελαρίου.

Σαφές προβάδισμα του σοσιαλδημοκράτη πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έναντι της χρριστιανοδημοκράτισσας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δείχνει δημοσκόπηση η οποία έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτκού δικτύου ARD: Το 50% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο και μόλις το 34% την νυν καγκελάριο Μέρκελ, αν ο καγκελάριος εκλεγόταν άμεσα από τον λαό.

Στην δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest Dimap καταγράφεται επίσης αλματώδης άνοδος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και οι Σοσιαλδημοκράτες φθάνουν έτσι το 28%, το υψηλότερο ποσοστό τους κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Χριστιανοκοινωνικό (CSU) Κόμμα καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 3% και το ποσοστό τους συνολικά μειώνεται στο 34%.

Παρόμοιες τάσεις καταγράφει η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL. Στην πρόθεση ψήφου οι Σοσιαλδημοκράτες φθάνουν το 27%, μια ποσοστιαία μονάδα περισσότερο απ’ ό,τι τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ARD, τα κόμματα της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων (Grüne) λαμβάνουν από 8% το καθένα (δηλαδή -1% και για τα δύο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα). Το ακροδεξιό-λαϊκιστικό-αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει απώλειες 3% και θα ελάμβανε 12% εάν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) φθάνουν πλέον στο 6% (+1%) και θα έμπαιναν στο Κοινοβούλιο (όριο 5%).

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς πνέει ένας άνεμος αλλαγής στη Γερμανία, αν και μια νίκη του SPD στις εκλογές κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι. Ετσι στην δημοσκόπηση του ARD, το 50% των ερωτηθέντων επιθυμεί μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, ενώ μόλις το 39% εκφράζεται υπέρ μιας κυβέρνησης υπό χριστιανοδημοκρατική ηγεσία.

Το εάν θα καταφέρει το SPD να αξιοποιήσει το θετικό αυτό κλίμα υπέρ του, θα εξαρτηθεί πάντως και από το προεκλογικό πρόγραμμά του και τις προτάσεις που θα παρουσιάσει για την επίλυση των προβλημάτων. Το 68% των ψηφοφόρων θεωρεί σημαντικές τις λύσεις που θα προτείνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ μόλις το 17% αποδίδει εξέχουσα σημασία στον υποψήφιο το κόμματος.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επόμενος -εκτός μεγάλου απροόπτου- Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση, ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν ο Μάρτιν Σουλτς και η καγκελάριος Μέρκελ.

Αντιδρώντας στις νέες δημοσκοπήσεις ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ έστειλε μέσω της εφημερίδας Tagesspiegel μήνυμα συσπείρωσης στα μέλη και τους υποστηρικτές του συντηρητικού κόμματος: «Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Έχουμε συγκεκριμένο στόχο και πρέπει να πολεμήσουμε ενωμένοι». Ο κ. Τάουμπερ πρόσθεσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο ένας νέος υποψήφιος να προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ψηφοφόρων: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα τίποτα για το προεκλογικό του πρόγραμμα, μιας και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η αντιπαράθεση επιχειρημάτων». Σύμφωνα με τον γγ. των Χριστιανοδημοκρατών, τα ποσοστά του SPD στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο, όπως στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου του 2009 και του 2013.