Δημοσκόπηση GPO: 24,1 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Δημοσκόπηση GPO: 24,1 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου
Πολίτης ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη για τις Βουλευτικές Εκλογές 2015, στο 912ο Εκλογικό Τμήμα, στο 4ο Γυμνάσιο στο Αιγάλεω, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015. Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα, ενώ πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος θα έχουμε λίγο μετά τις 9 καθώς τότε υπολογίζεται ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των ψήφων της επικράτειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανοδικά κινούνται τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των νέων εκλογών της 25ης Ιουνίου, κινούμενη πάνω από τα ποσοστά που κατέγραψε μετά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται πλέον στο 41,9% αυξάνοντας την επιρροή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 17,8%, με την μεταξύ τους διαφορά να φτάνει στις 24,1 μονάδες. Αντίστοιχα στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 44,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,9%, ανεβάζοντας την απόστασή τους στο 25,6%. Με βάση αυτό το εύρημα η ΝΔ θα λάμβανε στη νέα Βουλή 164 έδρες έναντι 53 του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ μένει στο 11,7% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάμεις του χωρίς μεταβολές στο 6,5%, ενώ στα μικρότερα κόμμα γίνεται κανονική μάχη.

Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να πληρώνει την αναταραχή που δημιουργήθηκε με τις αλλαγές υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά της, χάνοντας σχεδόν μια μονάδα και ισοβαθμεί με την Ελληνική Λύση στο 3,5%. Η Νίκη είναι λίγο πίσω από τα δύο αυτά κόμματα με ποσοστό 2,9% , ενώ εμφανίζονται για πρώτη φορά το κόμμα Σπαρτιάτες με 2,1% που στηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Με τη σειρά του, το ΜέΡΑ25 εκμεταλλεύεται την αναταραχή στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και επανακάμπτει στο 2,5%.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ επιθυμεί το 45,9% των πολιτών

Στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει μετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 21,8% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και το 9,4% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριμένη ερώτηση η ανάλυση των ψηφοφόρων με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν σε ποσοστό 70,5% ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 18,9%.

Ποιοι σκέφτονται να «αλλάξουν την ψήφο τους»

Διάθεση αλλαγής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές εκφράζει το 17,1% του συνόλου με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 17,1 και στο ΠΑΣΟΚ με 18%. Στον αντίποδα μόλις το 5% των ψηφοφόρων της ΝΔ τον Μάιο σκέφτεται τώρα να κάνει άλλη επιλογή στην κάλπη.

Παράλληλα, η δημοφιλία του Κυριάκου Μητστοτάκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα (53,9%), τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 26,6% των θετικών απόψεων που τον κατατάσσει στην 5η θέση του πίνακα δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών πίσω από Κουτσούμπα, Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου.