Δημοσκόπηση Interview: Το προβάδισμα ΝΔ χωρίς ηγεμονία, η δυσαρέσκεια και το κενό στον προοδευτικό χώρο

Δημοσκόπηση Interview: Το προβάδισμα ΝΔ χωρίς ηγεμονία, η δυσαρέσκεια και το κενό στον προοδευτικό χώρο
Άνοιγμα κάλπης για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε εκλογικό τμήμα της Αττικής, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις, αλλά η κατακερματισμένη εικόνα του πολιτικού σκηνικού και η απουσία πειστικής αντιπολίτευσης φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για νέα πολιτικά σχήματα. Ανθεκτικός ο Μητσοτάκης, προβληματισμένοι οι πολίτες.

Μεγάλο προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά χωρίς ξεκάθαρη πολιτική ηγεμονία, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Interview για την εφημερίδα POLITIC. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 24,8%, διατηρώντας τα ποσοστά του προηγούμενου μήνα, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται στο 13,1% και η Πλεύση Ελευθερίας υποχωρεί στο 9%. Η κατακερματισμένη εικόνα του πολιτικού τοπίου είναι ενδεικτική της δυσφορίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς το σύνολο των πολιτικών σχηματισμών.

Το σύνολο των μικρότερων κομμάτων κινείται κάτω από το 10%, ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 13,8%. Εντυπωσιακή είναι η εικόνα πολυδιάσπασης, καθώς καμία πολιτική δύναμη πέραν της ΝΔ δεν πλησιάζει το 15%. Στον αντίποδα, η αθροιστική δύναμη μικρών κομμάτων καταγράφει ποσοστά που αποτυπώνουν μια ισχυρή απαίτηση για εναλλακτικές φωνές.

Παρά τη γενικευμένη δυσπιστία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να απολαμβάνει την υψηλότερη εμπιστοσύνη (29%) μεταξύ των πολιτικών αρχηγών — με το «κανένας» να ακολουθεί πολύ κοντά (28,8%), στοιχείο που φανερώνει την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να προσφέρει εναλλακτική ηγεσία. Οι υπόλοιποι αρχηγοί καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά, με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 8,5% και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στο 7,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικό εύρημα αποτελεί η εκφρασμένη ανάγκη των πολιτών για δημιουργία νέων κομμάτων: το 50% δηλώνει ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη, ενώ το 59% εξ αυτών εντοπίζει το κενό στον προοδευτικό χώρο. Η κοινωνική βάση που άλλοτε συγκροτούσε τον κορμό της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς φαίνεται σήμερα πολιτικά «άστεγη», με την ανάγκη για νέα αφήγηση και εκπροσώπηση να παραμένει ισχυρή.

Στο μεταξύ, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην Υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την τραγωδία των Τεμπών φαίνεται να βρίσκει θετική απήχηση: το 61% δηλώνει υπέρ της διερεύνησης, όχι τόσο λόγω της νομικής τεκμηρίωσης της πρότασης, αλλά λόγω του αιτήματος για λογοδοσία. Ενδεικτικό είναι πως μόνο το 35% θεωρεί την πρόταση νομικά βάσιμη — ωστόσο, το πολιτικό και ηθικό της περιεχόμενο φαίνεται να υπερισχύει.

Σχεδόν 7 στους 10 (69%) πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, σε μια τάση που διαμορφώνεται από τον Μάρτιο και δεν έχει αναστραφεί. Ταυτόχρονα, η εικόνα των αντιπολιτευτικών σχηματισμών δεν πείθει: μόλις το 28% βλέπει θετικά την Πλεύση Ελευθερίας, με τα υπόλοιπα κόμματα να κινούνται χαμηλότερα.

Τέλος, ψυχρή είναι η υποδοχή στο ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά: το 73% απορρίπτει ή μάλλον απορρίπτει την ιδέα, ενώ ακόμα και το 83% των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι αρνητικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: