Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research για τις Ευρωεκλογές: Στο 4,1% η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research για τις Ευρωεκλογές: Στο 4,1% η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων

H δημοσκόπηση δείχνει να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχύεται ο δικομματισμός. 

Τη µικρότερη διαφορά της τελευταίας διετίας µεταξύ Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η πανελλαδική δηµοσκόπηση της KΑΠΑ Research για τις ευρωεκλογές για την εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε ευρωεκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιθανότερο να ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,2 και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 8,1%, Κίνημα Αλλαγής με 5,5 και ΚΚΕ με 5%. Το ποσοστό του «Λευκού/Άκυρου – Δεν έχω αποφασίσει – Δεν θα ψήφιζα» είναι αθροιστικά 18,3%. Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκεται στο 4,1%.


Πέραν της νεκρανάστασης του δικοµµατισµού, η έρευνα καταγράφει τη σταθεροποίηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ στα ποσοστά (5%-8%), αλλά και µια σαφή τάση αντισυστηµικής ψήφου τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά του πολιτικού άξονα.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντας στη δημοσκόπηση καλούνται να αξιολογήσουν εάν από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την έξοδο στις αγορές, την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών βγαίνουν περισσότερο κερδισμένοι ή χαμένοι οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης.

Κατά την δημοσκόπηση το 62% απαντά ότι ο πρωθυπουργός βγαίνει «χαμένος ή μάλλον χαμένος», έναντι 33% που απαντά «κερδισμένος ή μάλλον κερδισμένος».

 

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 60 και 37%.

Η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει πόντους από την αύξηση του κατώτατου µισθού και την πρόσφατη «πειραµατική» έξοδο στις αγορές, µε το 64% και 51%, αντίστοιχα, των συµµετεχόντων να απαντούν πως οι κινήσεις αυτές προσανατολίζονται στη σωστή κατεύθυνση. Αντίθετα, η «πληγή» της Συµφωνίας των Πρεσπών δείχνει να είναι βαθιά, αφού το 63% όσων απάντησαν στην έρευνα έκριναν «αρνητική» την υπερψήφισή της από τη Βουλή µε 153 βουλευτές.

Στην ερώτηση αν από τα παραπάνω ωφελήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πλειοψηφία των συµµετεχόντων (σχεδόν 60%) κρίνει ότι κανένας από τους δύο δεν καρπώθηκε κάποιο όφελος.