Δημοσκόπηση Marc: Διψήφια διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Marc: Διψήφια διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ
Πολίτης ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη για τις Βουλευτικές Εκλογές 2015, στο 912ο Εκλογικό Τμήμα, στο 4ο Γυμνάσιο στο Αιγάλεω, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015. Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα, ενώ πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος θα έχουμε λίγο μετά τις 9 καθώς τότε υπολογίζεται ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των ψήφων της επικράτειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν μόλις 1,3%.

Στη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», η ΝΔ έχει 31,2% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι σταθερά πλέον αρκετά μεγάλη, ενώ η διαφορά στην παράσταση νίκης αγγίζει το 57,4%.

Επίσης, το 72,2% των πολιτών λέει να προκηρυχθούν εκλογές όταν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ενώ μόλις 17,1% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μια κυβέρνησης με βουλευτές άλλων κομμάτων και ανεξάρτητους. Σε ποσοστό της τάξης του 59,7% οι πολίτες μάλιστα θεωρούν ότι η παρουσία του Πάνου Καμμένου βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης.

Τρίτο κόμμα στη δημοσκόπηση αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ ενώ η επόμενη Βουλή σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης θα είναι πεντακομματική.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ στις επόμενες εκλογές δύναται να λάβει αυτοδυναμία με 160 βουλευτές. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 71, το ΚΙΝΑΛ 25, και το ΚΚΕ με την Χρυσή Αυγή 22.

Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων:

  • ΝΔ 31, 2%
  • ΣΥΡΙΖΑ 20%
  • ΚΙΝΑΛ 7,1%
  • Χρυσή Αυγή 6,5%
  • ΚΚΕ 6,2%
  • Ένωση Κεντρώων 2,4%
  • Ποτάμι 2%
  • Ελληνική Λύση 1,9%
  • ΑΝΕΛ 1,3%
  • ΛΑΕ 1,3%

Από τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης προκύπτει ότι η παράσταση νίκης, που συνήθως δείχνει τον νικητή και σπρώχνει και μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων προς αυτόν, παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά υπέρ της ΝΔ. Η δε διαφορά ξεπερνά το 57,4% έναντι 55,5% τον Οκτώβριο.

Επίσης τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 24,5% των πολιτών πιστεύει πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις έναντι 47,9% που εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να μειωθούν αργότερα και 22% που εκτιμά ότι θα μειωθούν ούτως ή άλλως. Ουσιαστικά τα ποσοστά αυτά αναδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί έναντι της κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας το 79,1% εκτιμά ότι τα πράγματα του επόμενους μήνες θα είναι τα ίδια με σήμερα (36,2% έναντι 40,1% τον Σεπτέμβριο) ή χειρότερα (42,9% έναντι 33,2% τον προηγούμενο μήνα).

Τέλος υψηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών που λέει «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Το 64,5% δηλώνει πως η συμφωνία δεν πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή.