Δημοσκόπηση Marc: Το 25% των πολιτών φοβάται απολύσεις- «Πλήγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ οι καταγγελίες Καλογρίτσα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, το 29% απάντησε πως τα αξιολογεί θετικά, το 26,1% μάλλον θετικά, το 27,7% αρνητικά και το 13,4% μάλλον αρνητικά.

Οι πολίτες νιώθουν ότι ο κορωνοϊός απειλεί τόσο την υγεία τους όσο και τη θέση τους στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc για τον Alpha.

Όσον αφορά την οικονομία, το 52,2% των πολιτών θεωρεί ότι ευθύνεται για την ύφεση η πανδημία του κορωνοϊού, με το 16,8% να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και το 14,5% στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 5.6% θεωρεί «πολύ πιθανό» ότι θα χάσει τη δουλειά του και το 20,8% «αρκετά πιθανό». Σύμφωνα με τους δημοσκόπους πρόκειται για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

«Αν κάνουμε αναγωγή σε αυτά τα νούμερα «φοβάμαι πολύ ότι θα χάσω τη δουλειά μου» είναι 100.000 μισθωτοί», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μarc Θωμάς Γεράκης.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, το 29% απάντησε πως τα αξιολογεί θετικά, το 26,1% μάλλον θετικά, το 27,7% αρνητικά και το 13,4% μάλλον αρνητικά.

Το 65,2% των πολιτών κρίνει θετικά το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Θετικά κρίνει το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc.

Ειδικότερα το 65,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στον ένα χρόνο διακυβέρνησής της, έναντι μόλις 33,9% που έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη.

Πολύ υψηλό είναι δε το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα θα πήγαιναν χειρότερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ακόμη στην κυβέρνηση, με πρωθυπουργό των Αλέξη Τσίπρα. Το 26,7% εκτιμά ότι τα πράγματα θα ήταν περίπου τα ίδια, ενώ μόλις το 15,6% θεωρεί ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.

Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το 58,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι καλύτερος πρωθυπουργός έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 24,8%.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις 21,2% μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 41,6% έναντι 20,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κοινή γραμμή» στα εθνικά θέματα   

Όπως προκύπτει επίσης από την έρευνα, σχεδόν ομόφωνο (85,8%) είναι το αίτημα για κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα. Άλλωστε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

«Πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ» οι καταγγελίες για τον Νίκο Παππά 

Τις πληγές που αφήνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση οι αποκαλύψεις γύρω από τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Νίκος Παππάς καταγράφει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 10-13 Ιουλίου, το 57,2% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι «σίγουρα» και «μάλλον σίγουρα» οι καταγγελίες για τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά δημιουργούν ρωγμές στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα». Αντίθετη άποψη έχει μόνο το 24,6%.

Το 65,2% αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά τον ένα χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μάλιστα, η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά και από σχεδόν τέσσερις στους δέκα (39,3%) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από την απόλυτη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό», όπου προηγείται με 58% έναντι 24,8% του Αλέξη Τσίπρα.

Πάνω από τους μισούς πολίτες (52,6%) θεωρούν ότι εάν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη. Μόνο το 15,6% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα και το 26,7% λέει ότι θα ήταν «περίπου τα ίδια».

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η συσπείρωση της ΝΔ η οποία εμφανίζεται της τάξης του  86%, ενώ αντιθέτως στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις οι 6 στους 10 δηλώνουν ότι θα τον ξαναψήφιζαν. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει «διαρροή» ψηφοφόρων της τάξης του 11,6% προς την ΝΔ. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marc, Θωμά Γεράκη, αυτό «μεταφράζεται» σε ένα ποσοστό περίπου 4% του εκλογικού σώματος.

Επίσης, πάνω από ένας στους δύο πολίτες (52,2%) θεωρεί ότι για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ευθύνεται κυρίως η πανδημία και όχι η κυβέρνηση. Ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλό (41,6%) ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προκύπτει επίσης από την έρευνα, σχεδόν ομόφωνο (85,8%) είναι το αίτημα για κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα.

Σχετικά άρθρα