Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 11,8% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 11,8% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Βουλή, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020. Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των κατ' ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 18,5% – «Βαρίδι» για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του κορωνοϊού.

Διαφορά 11,8% διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 18,5%, μια ανάσα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis στο Mega.

Βάσει των στοιχείων της δημοσκόπησης που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέρχεται σε 11,8% (36% έναντι 24,2%).

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 36% (που την οδηγεί κοντά σε αυτοδυναμία), παρότι εμφανίζεται με 9 μονάδες κάτω από το ποσοστό των τελευταίων εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 24,2%, από 31,5% στις εκλογές.

Μεγάλη άνοδος για το ΚΙΝΑΛ, το οποίο ανεβαίνει στο 18,5% από 8,1% στις εκλογές. Μάλιστα, ένα 49% λέει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, όταν για τη ΝΔ είναι 46% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 35%. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μόλις στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 29,1%, ενισχυμένη κατά 1,6 μονάδες από τον Δεκέμβριο (27,5%). Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6% από 18,1%, κερδίζει δηλαδή 1,5 μονάδα. Ανεβασμένο εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ, το οποίο λαμβάνει ποσοστό 15% από 14,6% τον Δεκέμβριο, ενώ η διαφορά του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 4,6%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4%, από (4,7%), η Ελληνική Λύση με 4,1% (4,4% τον Δεκέμβριο), το ΜέΡΑ25 με 3,3% (2,9%), η Δημιουργία Ξανά με 1,2% (1%) και οι Ελληνες για την Πατρίδα με 1,5%.

Παρατηρώντας την πρόθεση ψήφου όσων δηλώνουν υπέρ του ΚΙΝΑΛ, προκύπτει ότι το 27,8% προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ το 29,5% από (από 26,9%) τον χώρο του κέντρου. Μια δεξαμενή ψηφοφόρων δηλαδή που ενδιαφέρει άμεσα και τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%.

Στη συνολική αξιολόγηση για την κυβέρνηση θετική άποψη έχει το 40%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μετρά μόλις 16%. Αντίθετα, στις αρνητικές η ΝΔ συγκεντρώνει 54% και ο ΣΥΡΙΖΑ 76%.

Οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, σε ποσοστό 44% αξιολογούν θετικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και αρνητικά το 52%. Θετικά κρίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 21% και αρνητικά από 7 στους 10 ερωτηθέντες (72%).

Ακόμη, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποιο πρόβλημα μπαίνει ξανά στην καθημερινότητά τους. Εκτός από την πανδημία, βρίσκεται η οικονομία/ακρίβεια με 32%, πολύ κοντά στον κορωνοϊό, που βρίσκεται στο 34%.

«Βαρίδι» για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του κορωνοϊού, καθώς το 56% έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις, ενώ το 33% έχει μάλλον θετικές.

Στο μέτωπο της οικονομίας είναι επίσης δύσκολα τα πράγματα, διότι σχεδόν 6 στους 10 (61%) κρίνουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο και μόλις 27% θετικά.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο -32 και είναι ο χαμηλότερος από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ακόμη, περίπου 6 στους 10 (62%) απαντούν ότι τα χειρότερα με την πανδημία τα έχουμε αφήσει πίσω, ενώ το 30% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, ένα ποσοστό αρκετά υψηλό.

Το 82% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει κάνει εμβόλιο, ενώ το 17% δεν έχει κάνει.

Από όσους δεν έχουν νοσήσει, το 81% έχει κάνει εμβόλιο, ενώ όσοι έχουν νοσήσει λένε σε ποσοστό 19% ότι έχουν εμβολιαστεί.

Το 65% δηλώνει ότι είναι ασφαλή τα εμβόλια, ενώ 2 στους 10 λένε ότι δεν είναι ασφαλή. Επίσης, το 8% απαντά ότι κάποια είναι και κάποια όχι.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην προσωπική ζωή είναι ένα κεφάλαιο της έρευνας το οποίο δείχνει πώς αισθάνονται οι πολίτες. Ένα 81% λέει ότι έχει επηρεαστεί πολύ (44%) ή αρκετά (37% ), ενώ ένα 15% ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν είναι σημαντικές και ένα 4% ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου.

Ως προς την ψυχολογική διάσταση της πανδημίας, το 76% δηλώνει ότι έχει κουραστεί αλλά αντέχει και το 22% ότι έχει κουραστεί πολύ και δεν αντέχει άλλο. Από αυτούς που έχουν κουραστεί αλλά αντέχουν το 83% είναι υπέρ των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Metron Analysis, Στράτο Φαναρά, τα στοιχεία προέκυψαν από ένα δείγμα 1.306 ατόμων, που συγκεντρώθηκαν την περίοδο 12-18 Ιανουαρίου, ενώ ήταν τηλεφωνική στο μεγάλο μέρος της και ένα μικρό δείγμα διαδικτυακή.