Δημοσκόπηση Pulse: Στήριξη των μέτρων φύλαξης στον Έβρο, ανησυχία για τον κορωνοϊό

Δημοσκόπηση Pulse: Στήριξη των μέτρων φύλαξης στον Έβρο, ανησυχία για τον κορωνοϊό
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το φυλάκιο των Κήπων στον Έβρο, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (Charles Michel), την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι (David Sassoli). Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οσον αφορά στο πολιτικό βαρόμετρο η  Νέα Δημοκρατία ενισχύεται κατά 1% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 0,5% με την «ψαλίδα» να διαμορφώνεται στο 14%.

Συντριπτική είναι η στήριξη της κοινής γνώμης στα μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο. Ωστόσο η δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά για τους μετανάστες και πρόσφυγες διχάζει τους πολίτες, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τα ευρήματα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Οσον αφορά στο πολιτικό βαρόμετρο η  Νέα Δημοκρατία ενισχύεται κατά 1% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 0,5% με την «ψαλίδα» να διαμορφώνεται στο 14%.

Κορωνοϊός
Ειδικότερα, στην ερώτηση πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τον κορωνοϊό μετά και τα νέα κρούσματα στη χώρα μας συνολικά το 42% των πολιτών απαντά ότι ανησυχεί πολύ (17%), ή αρκετά (25%), το 26% μέτρια, ενώ συνολικά το 26% από λίγο (17%) έως ελάχιστα ή καθόλου (9%). Το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Οι νέοι 17 έως 29 ετών απαντούν ότι ανησυχούν από αρκετά έως πολύ από την επιδημία σε ποσοστό 27%, μέτρια απαντά το 24%, λίγο ελάχιστα έως καθόλου το 35%, ενώ το 14% δηλώνω δεν ξέρω δεν/ απαντώ. Οι ερωτώμενοι ηλικίας 30 έως 44 ετών απαντούν ότι ανησυχούν αρκετά έως πολύ σε ποσοστό 39%, μέτρια απαντά το 25%, λίγο ελάχιστα έως καθόλου το 28% ενώ το 8% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Στους μεσήλικες 45 έως 59 ετών ανησυχεί από αρκετά έως πολύ το 43%, μέτρια ανησυχεί για την επιδημία το 31%, το 23% δηλώνει ότι ανησυχεί ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες 60 ετών και άνω το 54% ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 27% ανησυχεί μέτρια, λίγο ελάχιστα έως καθόλου απαντά το 17%, ενώ 2% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Το 79% συνολικά των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ξέρει πολύ (42%) έως αρκετά (37%) τα μέτρα προφύλαξης από το νέο κορωνοϊό, το 12% απαντά ότι γνωρίζει τα μέτρα μέτρια, ενώ το 4% δηλώνει ότι γνωρίζει τα μέτρα προφύλαξης λίγο (2%) ή ελάχιστα έως καθόλου (2%). Το 5% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Προσφυγικό/ ελληνοτουρκικά

Στην ερώτηση πόσο ανησυχούν για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις το 83% των ερωτώμενων συνολικά απαντά πολύ (62%) ή αρκετά (21%), το 7% μέτρια, ενώ συνολικά το 5% λίγο (3%) ή ελάχιστα έως καθόλου (2%). Το 5% απαντά δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ανησυχεί αρκετά έως πολύ το 93% των εκλογέων της ΝΔ, 3% των εκλογέων μέτρια, 1% απαντά ότι ανησυχεί λίγο, ελάχιστα ή καθόλου, ενώ 3% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό αρκετά έως πολύ ανησυχεί το 73%, το 13% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αντιδρά μέτρια, το 11% λίγο, ελάχιστα ή καθόλου, ενώ το 3% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ανησυχεί αρκετά έως πολύ το 94% των εκλογέων του ΚΙΝΑΛ, 5% των εκλογέων μέτρια, ότι ανησυχεί λίγο ελάχιστα ή καθόλου απαντά το 1%.
Στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 84% συνολικά απαντά πολύ (61%) ή αρκετά (23%), το 6% των ερωτηθέντων απαντά μέτρια, ενώ το 5% συνολικά απαντά λίγο (3%), ή ελάχιστα έως καθόλου (2%).

Ελληνοτουρκικά
Στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 84% των ερωτηθέντων απαντά πολύ και αρκετά, και μόλις το 5% απαντά ότι ανησυχεί λίγο, ελάχιστα ή και καθόλου. Στο ίδιο ερώτημα το 92% των εκλογέων της ΝΔ απαντά αρκετά έως πολύ, το 4% μέτρια, ενώ το 4% δηλώνει δεν ξέρω / δεν απαντώ. Το 82% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αρκετά έως πολύ, το 6% μέτρια, το 9% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Αρκετά έως πολύ ανησυχεί και το 91% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, μέτρια για τα ελληνοτουρκικά ανησυχεί το 8%, ενώ το 1% ανησυχεί λίγο ελάχιστα έως καθόλου.

Έβρος – μέτρα φύλαξης
Το 76% συνολικά των ερωτώμενων κρίνει τα μέτρα και τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη φύλαξη των συνόρων, στον Έβρο, κινούνται σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (46%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (30%), συνολικά το 18% των ερωτηθέντων απαντά  ότι τα μέτρα είναι μάλλον σε λανθασμένη (10%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (8%) κατεύθυνση, ενώ 6% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Συνολικά το 46% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι σίγουρα σε σωστή (25%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση ενώ το 46% συνολικά δηλώνει ότι οι κλειστές δομές είναι μάλλον σε λανθασμένη κατεύθυνση (20%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (26%). 8% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Πρόθεση ψήφου/ καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στην πρόθεση ψήφου το ποσοστό της ΝΔ διαμορφώνεται στο 39% (έναντι 38% της προηγούμενης σφυγμομέτρησης), του ΣΥΡΙΖΑ 25% (έναντι 25,5%), 6,5% σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής (σταθερό), 5% το ΚΚΕ (σταθερό), 5,5% καταγράφει η Ελληνική Λύση (έναντι 4,5%), το ΜέΡΑ25 καταγράφει 2,5% (έναντι 3%), 1,5% η ΧΑ (σταθερό), 1% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 3,5% των ερωτηθέντων ψηφίζουν άλλο (έναντι 4%), το 3% άκυρο/ λευκό/ αποχή  (έναντι 3,5% στην προηγούμενη έρευνα) ενώ το 7,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι/ δεν απαντώ (έναντι 8,5%).

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 45% των ερωτηθέντων (έναντι 44% της προηγούμενης σφυγμομέτρησης), ενώ το 26% κρίνει ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα (το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη έρευνα) με τη διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών να φθάνει το 19%. Το 25% απαντά ότι δεν θεωρεί κανέναν από τους δύο καταλληλότερο για πρωθυπουργό (ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη έρευνα), ενώ το 4% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Πηγή: ΣΚΑΙ