Δημουλά:«Εύχομαι στην Αμφίπολη να είναι θαμμένος ο Αλέξανδρος»

Δημουλά:«Εύχομαι στην Αμφίπολη να είναι θαμμένος ο Αλέξανδρος»

Την άποψη της για τον τάφο της Αμφίπολης εξέφρασε στην Καθημερινή η γνωστή ακαδημαϊκός και ποιήτρια Κική Δημουλά.

Η σπουδαία ποιήτρια και ακαδημαϊκός, Κική Δημουλά, δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις και μιλάει σπάνια, αλλά επέλεξε να πάρει θέση για το θέμα με τον τάφο της Αμφίπολης.

Η Κ. Δημουλά αναφέρει συμμετέχοντας σε αφιέρωμα του περιοδικού «Κ» της Καθημερινής ότι: «Αυτό που με καθηλώνει είναι σε τι βάθος τιμητικό έκρυβε τους επιφανείς νεκρούς του ο χρόνος και με τι δρακόντειες, αμετακίνητες από το βάρος πλάκες έφραζε την είσοδο ωσάν (πέραν εκείνης της ιερόσυλης φθοράς που έχει το ελευθέρας από το θάνατο να εισχωρεί) να έπεται κι άλλη λαθραία φθορά, κι άλλη, κι άλλη – σπείρα ολόκληρη της οποίας εγκέφαλος είναι η λήθη.»

Η γνωστή ποιήτρια κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εντυπωσιακές Καρυάτιδες λέγοντας πως είναι σπαρακτικό «να συμπαραστέκονται και να ψυχαγωγούν τον νεκρό νεαρές, ολοζώντανα όμορφες καλλίγραμμες Καρυάτιδες».

Για το ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη σημείωνει: «Κι επειδή όπου γης και πατρίς, εμένα κυρίως μ’ ενδιαφέρει, προσεύχομαι και ονειρεύομαι να ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος ο κτήτωρ αυτού του ταφικού μνημείου. Όχι από μεγαλομανία, αλλά μόνο για να πάψει εκείνη η σαλεμένη γοργόνα να δέρνεται στο άγριο πέλαγος του ερωτήματος: ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος; Ότι ζει, να έχω να της αναγγείλω».