Δυναμική επιστροφή της Ελληνικής Αποστολής από τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics “Berlin 2023”

Δυναμική επιστροφή της Ελληνικής Αποστολής από τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics “Berlin 2023”
Τα Special Olympics Hellas ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, το οποίο εδώ και μισό αιώνα εκτείνεται σε παραπάνω από 190 χώρες ανά την Υφήλιο, έχοντας κεντρικό του στόχο την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή της χώρας μας στους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες Special Olympics που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο από 17/6 έως 25/6. Η Ελληνική Αποστολή επέστρεψε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, γεμάτη συναρπαστικές εμπειρίες και με πολλά μετάλλια στις βαλίτσες της, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι η συνεργασία και η συλλογικότητα θριαμβεύουν.

Εικοσιέξι χρυσά μετάλλια, 15 ασημένια, 24 χάλκινα, αμέτρητες αγωνιστικές στιγμές, που ένωσαν τη δυνατή ομάδα των Special Olympics Hellas, αλλά και έντονα μηνύματα, με κυρίαρχο την ένταξη ήταν ο απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στη σπουδαία αυτή αθλητική διοργάνωση στην οποία αγωνίστηκαν πάνω από 7.000 αθλητές και αθλήτριες με νοητική αναπηρία προερχόμενοι από 190 χώρες.

Στην Τελετή Έναρξης στο κατάμεστο από 50.000 θεατές ιστορικό στάδιο της γερμανικής πρωτεύουσας, η Ελληνική Αποστολή, όπως πάντα, εμφανίστηκε πρώτη. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν  η Φλόγα της Ελπίδας, η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της από το Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας, άναψε τον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου και σηματοδότησε την Έναρξη των Αγώνων.

Μαζί με την 100μελή Ελληνική Αποστολή παρήλασαν ο τ. Υπουργός Εξωτερικών Πρέσβυς ε.τ., Βασίλης Κασκαρέλης, ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas Πρέσβυς ε.τ. Διονύσιος Κοδέλλας, η Πρέσβυς της Ελλάδας στη Γερμανία Μάρα Μαρινάκη, τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Π. Βαζαίος και Ι.  Κιοσσέ, καθώς και ο κ. Bernd Huf, Δήμαρχος της Πόλης Spiesen-Elversber όπου διέμεινε η ελληνική αποστολή κατά τις ημέρες φιλοξενίας της στο Πρόγραμμα HOST ΤOWN (13-17/6).

Ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas Πρέσβυς ε.τ. Διονύσιος Κοδέλλας ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη διαχρονική στήριξή του, τους χορηγούς της αποστολής και κυρίως τους αθλητές για την αγωνιστική τους συμμετοχή. «Οι επιτυχίες της ελληνικής αποστολής ήταν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρβασης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Μια απόδειξη ότι όλοι μπορούμε να κυνηγήσουμε το όνειρό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον αγωνιστικό τομέα, οι αθλητές κι αθλήτριές μας έλαβαν μέρος στα εξής 14 αθλήματα: Αντιπτέριση (Badminton), Bocce, Bowling, Καλαθοσφαίριση, Κολύμβηση, Ποδόσφαιρο, Στίβος, Ιππασία, Ιστιοπλοΐα, Ποδηλασία, Δυναμική Άρση Βαρών (Powerlifting), Επιτραπέζια Αντισφαίριση (ping – pong), Ρυθμική Γυμναστική και Καγιάκ, ενώ στα αγωνίσματα του Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης Ιστιοπλοΐας, Καγιάκ, Bocce και Βowling, αγωνίστηκαν σε Μεικτές (UNIFIED) ομάδες.  Είναι ο συνδυασμός ατόμων με και χωρίς νοητική αναπηρία ίδιας περίπου ηλικίας και αθλητικού επιπέδου, που προπονούνται και συμμετέχουν από κοινού σε προπονήσεις και αγώνες, δημιουργώντας ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς.  Οι μεικτές (UNIFIED) ομάδες που βίωσαν δυνατές συγκινήσεις από τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές διαδικασίες του “Berlin 2023”, απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι μέσα από τη συνεργασία τους αποκομίζουν οφέλη, με κυριότερα το χτίσιμο της φιλίας, της αγάπης, της αλληλοαποδοχής και της συνεργασίας.

Παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα, έλαβε χώρα και η Παγκόσμια Σύνοδος Νεαρών Ηγετών (Global Youth Leadership Summit), που σκοπό είχε τη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών νέων με και χωρίς νοητική αναπηρία, από όλο τον κόσμο αλλά και την προώθηση καλών πρακτικών γύρω από την αναπηρία και την ένταξη. Τα Special Olympics Hellas εκπροσωπήθηκαν από τριμελή αντιπροσωπεία από το πρόγραμμα της Αλεξανδρούπολης.

Σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελών του Προγράμματος Οικογενειών (Family Program) των Special Olympics Hellas, τα οποία ταξίδεψαν απ’  όλη την Ελλάδα για να χειροκροτήσουν την προσπάθεια των δικών τους παιδιών αλλά και όλων των αθλητών των Special Olympics Hellas και να και να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία. Οι οικογένειες των αθλητών και αθλητριών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των Special Olympics Hellas και τους πιο δυνατούς υποστηρικτές της προσπάθειας που γίνεται μέσα και έξω από τους στίβους.

Δίπλα στους αθλητές των Special Olympics στάθηκε η, Admiral, το αθλητικό brand που μοιράστηκε μαζί μας το μήνυμα για αλληλεγγύη και συμπερίληψη. Η Admiral ήταν ο χορηγός των εμφανίσεων της Ελληνικής Αποστολής στην Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας στο Ζάππειο, καθώς και της επίσημης στολής της Αποστολής κατά τους αγώνες στο Βερολίνο.

Με την επιστροφή της Αποστολής από το Βερολίνο, η ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία των Special Olympics θα συνεχιστεί στην Ελλάδα όπου όπου μέχρι τέλος του χρόνου έχει προγραμματιστεί μεγάλος αριθμός εγχώριων αθλητικών, αγωνιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, παράλληλα με την τη προετοιμασία για τον επόμενο σταθμό των Παγκοσμίων Χειμερινών πλέον Αγώνων…. την Ιταλία!