Δυο χρόνια νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν θα ξεπεράσει το 1 τρισεκ. δολάρια το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Δυο χρόνια νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν θα ξεπεράσει το 1 τρισεκ. δολάρια το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ και οι προβλέψεις για επικείμενη διεθνή οικονομική ύφεση μεγενθύνουν το έλλειμμα, που θα ξεπεράσει το «φράγμα» του 1 τρισ. για πρώτη φορά από το 2012.

της Katia Dmitrieva, Bloomberg 

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ πρόκειται να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κατά το οικονομικό έτος 2020, δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Το έλλειμμα θα επεκταθεί ταχύτερα απ’ ό,τι θεωρείτο αρχικά, μετά από την πρόσφατη νομοθέτηση της αύξησης των επιπέδων δαπανών, σύμφωνα με την ετήσια πρόβλεψη του προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Το αποτέλεσμα αυτό μετριάστηκε κάπως από την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων, γεγονός που μειώνει το κόστος δανεισμού.

Θα είναι η πρώτη φορά που το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από το 2012, καθώς η οικονομία ανέκαμπτε από την οικονομική κρίση.

Η οικονομική ανάπτυξη θα επεκταθεί με ρυθμό 2,3% το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και με 2,1% το επόμενο έτος, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση της υπηρεσίας ήταν 1,7%. Μετά από αυτό, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε περίπου 1,8% μέχρι το 2029, όπως εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν όλο και περισσότερο ότι μια ύφεση ίσως να βρίσκεται στον ορίζοντα. Οι πιθανότητες εμφάνισης ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο δωδεκάμηνο αυξήθηκαν στο 35% στην έρευνα γνώμης οικονομολόγων που συνέταξε το Bloomberg τον Αύγουστο, από 31% που ήταν προηγουμένως.

Το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ ίσως εντείνει τις πιέσεις που δέχεται η αμερικανική οικονομία, η οποία καταγράφει την πιο μακροχρόνια επέκτασή της στην ιστορία. Είναι ένας ανησυχητικός παράγοντας εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου του Τραμπ με την Κίνα που καθυστερεί κάποιες επενδύσεις, της χειροτέρευσης της ψυχολογίας του καταναλωτή και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Οι δημοσιονομικές προοπτικές του έθνους είναι δύσκολες», ανέφερε ο Phillip Swagel, διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού, σε δήλωσή του. «Το ομοσπονδιακό χρέος, το οποίο είναι ήδη υψηλό για τα ιστορικά δεδομένα, ακολουθεί μια μη βιώσιμη πορεία και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά το 2029 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, της αύξησης των κατά κεφαλήν δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, και της αύξησης του κόστους των τόκων».

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διευρυνθεί στα 1,01 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των 12 μηνών του 2020, από 960 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος. Το Γραφείο είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι το έλλειμμα θα κινείτο στα 890 δισεκατομμύρια δολάρια του χρόνου και δεν θα ξεπερνούσε το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια παρά μόνο κατά το οικονομικό έτος 2022.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το έλλειμμα προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,6% το επόμενο έτος από 4,5% φέτος.