Δύο νέα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο

Δύο νέα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο
Πρόσφυγες φτάνουν με φουσκοτό σκάφος σε ακτή κοντά στην Εφταλού, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, στη Λέσβο. Αδίστακτος 34χρονος τούρκος διακινητής μεταναστών και προσφύγων είχε κουβαλήσει στη Λέσβο με το 15μετρο ξύλινο σκάφος του μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο περισσότερους από 1000 ανθρώπους. Εισπράττοντας από τον καθέναν περισσότερα από τα 1500 ευρώ. Τελικά χθες το απόγευμα συνελήφθη από στελέχη του Λιμενικού Σώματος που περιπολούσαν στην περιοχή μαζί με στελέχη της FRONTEX. Σύμφωνα με πληροφορίες το δουλεμπορικό αυτό σκάφος, κινούμενο στη διαδρομή από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια και συγκεκριμένα την περιοχή Μπεχράμ Καλά στην Εφταλού της Λέσβου, είχε μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Εντοπίστηκε και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Τον άφησαν πρώτα να αποβιβάσει τους φυγάδες από τα απέναντι παράλια, προκειμένου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια τον καταδίωξαν και τον συνέλαβαν. Ο φωτογραφικός φακός του Πέτρου Τσακμάκη είχε αποθανατίσει το σκάφος αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένα από τα ταξίδια τους κι ενώ αποβίβαζε π

Δύο νέες τραγωδίες διαδραματίστηκαν στα νερά του Αιγαίου.

 

Αρχικά, έξι παιδιά και μία γυναίκα ανασύρθηκαν νεκροί, όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 48 άτομα, προσέκρουσε τα μεσάνυχτα στα βράχια στα ανατολικά των ακτών του Φαρμοκονησίου και βυθίστηκε.

Στη θαλάσσια περιοχή έσπευσε άμεσα πλωτό σκάφος του λιμενικού όπου κατάφερε να διασώσει ένα κορίτσι, ενώ τα υπόλοιπα 40 άτομα είχαν καταφέρει να βγουν μόνα τους στεριά.

Στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό, 14 σοροί ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή της Καλόλιμνου μετά τη βύθιση ιστιοφόρου σκάφους που μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

Στο σημείο πλωτά του λιμενικού συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 26 άτομα.

Διασωθέντες ανέφεραν στα στελέχη του λιμενικού συγκεχυμένες πληροφορίες, ότι στο ιστιοφόρο επέβαιναν περίπου 70 με 100 άτομα.