Δύο πάμπλουτοι επενδυτές προειδοποιούν τις εταιρείες: Σταματήστε τις τριμηνιαίες προβλέψεις κερδοφορίας

Δύο πάμπλουτοι επενδυτές προειδοποιούν τις εταιρείες: Σταματήστε τις τριμηνιαίες προβλέψεις κερδοφορίας
Photo:

Μόνο έτσι πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερες μακροχρόνιες επενδύσεις.

 

Ο Warren Buffett και ο Jamie Dimon επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τις εταιρείες να σταματήσουν να παρέχουν τριμηνιαίες προβλέψεις σχετικά με τα κέρδη.

Ο Buffett της Berkshire Hathaway και ο Dimon της J.P. Morgan Chase & Co., σε κοινό άρθρο τους στη Wall Street Journal, είπαν ότι ενθαρρύνουν όλες τις εισηγμένες επιχειρήσεις να απορρίψουν τη συγκεκριμένη πρακτική, υποστηρίζοντας ότι αυτή μπορεί να καταπνίξει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

«Η τριμηνιαία καθοδήγηση για τα κέρδη συχνά οδηγεί σε μια ανθυγιεινή εστίαση στα βραχυπρόθεσμα κέρδη εις βάρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής, της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας», ανέφεραν.

Οι δύο άνδρες είναι από τους ισχυρότερους ηγέτες του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Οι ίδιοι έχουν πει ότι η πρακτική του να λες στη Γουόλ Στριτ τι να περιμένει από πλευράς κερδών μπορεί να στρεβλώσει τις προτεραιότητες της εταιρικής διοίκησης. Στην τελευταία έκκλησή τους, τόνισαν ότι οι εταιρείες συχνά διστάζουν να δαπανήσουν για τεχνολογία, προσλήψεις, και έρευνα & ανάπτυξη για να καλύψουν τις τριμηνιαίες προβλέψεις κερδών που μπορεί να επηρεαστούν από εποχιακούς παράγοντες πέρα ​​από τον έλεγχό τους.

Ο Dimon έχει κατακρίνει τις υπερβολικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και τη βραχυπρόθεσμη εστίαση στα κέρδη τριμήνου. Την ημέρα των επενδυτών της JPMorgan, τον Φεβρουάριο, ο ίδιος κάλεσε τις εταιρείες να σταματήσουν να παρέχουν αυτή την καθοδήγηση, λέγοντας ότι τα κέρδη είναι δύσκολο να προβλεφθούν και οι εταιρείες έχουν κίνητρο να «μαγειρεύουν» τα νούμερα. Και ο Buffett έχει επισημάνει ότι η πρόβλεψη κερδών μπορεί να οδηγήσει σε κακή εταιρική συμπεριφορά.

Στο άρθρο τους, οι Dimon και Buffett ανέφεραν ότι η πίεση για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων εκτιμήσεων των κερδών έχει συμβάλει στη μείωση του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Οι κεφαλαιαγορές με βραχυπρόθεσμο προσανατολισμό αποθάρρυναν τις εταιρείες με μακροπρόθεσμη θεώρηση από το να εισαχθούν, στερώντας την οικονομία από καινοτομία και ευκαιρίες», είπαν.

Το 2016, ο Dimon, ο Buffett και ο Laurence D. Fink της BlackRock προέτρεψαν σε επιστολή τους τις εταιρείες να αποφεύγουν τις προβλέψεις βραχυπρόθεσμων κερδών. Παράλληλα, προσέφεραν συστάσεις «κοινής λογικής» στις εισηγμένες επιχειρήσεις, για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και των σχέσεών τους με τους μετόχους.

Η καθοδήγηση σχετικά με τα κέρδη μπορεί να οδηγήσει τις εταιρικές ομάδες διοίκησης σε υπο-επένδυση στο μέλλον, ενώ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την αύξηση των κερδών, σύμφωνα με έκθεση της FCLTGlobal που δημοσιεύτηκε το 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση, λιγότερες από το ένα τρίτο των εταιρειών του δείκτη S&P 500 εξέδωσαν τριμηνιαία πρόβλεψη κερδών το 2016, από 36% που ήταν το 2010. Περίπου το 31% των εταιρειών εξέδωσαν ετήσια πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή. Εταιρείες όπως η Unilever, η Facebook, η GlaxoSmithKline και η BP έχουν εγκαταλείψει αυτή την πρακτική, σύμφωνα με την έκθεση, υιοθετώντας πολυετείς προβλέψεις κερδοφορίας.