Δύο περίεργοι θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών αυξάνουν τη λίστα με τα νεκρά στελέχη ρωσικών κολοσσών

Δύο περίεργοι θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών αυξάνουν τη λίστα με τα νεκρά στελέχη ρωσικών κολοσσών
928798 29.06.2011 A police officer. Alexey Filippov / Sputnik (Photo by Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP

της Chloe Taylor

Δύο Ρώσοι ολιγάρχες που βρέθηκαν νεκροί μαζί με τις οικογένειές τους μέσα σε 48 ώρες ο ένας από τον άλλο είναι τα τελευταία υψηλά στελέχη που έχασαν τη ζωή τους υπό μυστηριώδεις συνθήκες από την αρχή του έτους.

Το πτώμα του Vladislav Avayev, πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής τράπεζας Gazprombank, βρέθηκε μαζί με τα πτώματα της γυναίκας και της κόρης του στο διαμέρισμα της οικογένειας στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 18 Απριλίου.

Η Gazprombank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας και ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου της χώρας.

Το TASS είπε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα δολοφονίας-αυτοκτονίας, υποστηρίζοντας ότι ο Avayev ήταν υπεύθυνος και προσέθεσε ότι η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Avayev ήταν πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ.

Την Τετάρτη, ο ισπανικός τηλεοπτικός σταθμός Telecinco ανέφερε ότι ο Sergey Protosenya – πρώην στέλεχος της Novatek – πέθανε με εντυπωσιακά παρόμοιο τρόπο. Ο Protosenya, η σύζυγός του και η 18χρονη κόρη του βρέθηκαν όλοι νεκροί στη βίλα τους στην πολυτελή ισπανική παράκτια πόλη Lloret de Mar.

Η Novatek είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου, ανέφερε το Telecino, οι αρχικές έρευνες φάνηκε να δείχνουν ότι οι θάνατοι της οικογένειας προήλθαν από φόνο-αυτοκτονία.

Ωστόσο, το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο El Punt Avui ανέφερε αργότερα ότι οι ανακριτές δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρίτου εμπλεκόμενου που να διέπραξε τριπλή δολοφονία.

Η Novatek – όπου εργαζόταν ο Protosenya μεταξύ 1997 και 2015 – ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη ότι η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι οι εικασίες για τις μυστηριώδεις συνθήκες γύρω από τους θανάτους και το ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος, «δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα».

Οι θάνατοι του Avayev και του Protosenya και των οικογενειών τους έρχονται αφότου οι Ρώσοι ολιγάρχες Leonid Shulman και Alexander Tyulyakov βρέθηκαν νεκροί υπό μυστηριώδεις συνθήκες νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο Shulman, επικεφαλής της υπηρεσίας μεταφορών Invest της Gazprom, βρέθηκε με τραύματα από μαχαίρι στους καρπούς του, ενώ ο Tyulyakov βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα γκαράζ.

Και οι δύο άνδρες βρέθηκαν στο πολυτελές οικιστικό συγκρότημα του Leninskoye, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Το «κύμα» φαινομενικών αυτοκτονιών «φαίνεται κάπως ύποπτο», σύμφωνα με την πολωνική δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτου της Βαρσοβίας.

Ο θάνατος του Shulman τον Ιανουάριο ήρθε μετά την έναρξη έρευνας για την υποτιθέμενη απάτη του στη Gazprom το προηγούμενο φθινόπωρο, ενώ οι μονάδες ασφαλείας της Gazprom έφτασαν στο σημείο της αυτοκτονίας μαζί με την αστυνομία μετά τον θάνατο του Tyulyakov τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την οργάνωση. Το Ινστιτούτο της Βαρσοβίας ανέφερε σε σημείωμα στον ιστότοπο Russia Monitor χθες ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Gazprom ερευνά και τους τέσσερις θανάτους.

Εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο όταν επικοινώνησε το Fortune. Η Gazprom δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για σχόλιο.

Πηγή: Fortune.com