Δύο πρωτοπόροι των γλωσσών προγραμματισμού κέρδισαν το «Νόμπελ της υπολογιστικής»

Δύο πρωτοπόροι των γλωσσών προγραμματισμού κέρδισαν το «Νόμπελ της υπολογιστικής»
Tου Jeremy Kahn  

Οι Alfred Aho και Jeffrey Ullman κέρδισαν το φετινό Βραβείο Turing, το αντίστοιχο του Βραβείου Νόμπελ για την επιστήμη των υπολογιστών, για την εργασία τους πάνω στις γλώσσες προγραμματισμού.

Μέσα από πάνω από τρεις δεκαετίες συνεργασίας, οι Aho και Ullman συνέγραψαν μια σειρά κορυφαίων βιβλίων σχετικά με τις γλώσσες προγραμματισμού, τα δεδομένα και τους αλγόριθμους, τα οποία διαμόρφωσαν τη σκέψη μιας ολόκληρης γενιάς επιστημόνων.

Οι δύο κορυφαίοι experts είναι γνωστοί για το έργο τους πάνω στη θεωρία των μεταγλωττιστών (compilers), ενός τύπου λογισμικού που μετατρέπει τις οδηγίες από μια αφηρημένη γλώσσα προγραμματισμού, όπως η SQL, σε κώδικα που εκτελεί ο υπολογιστής.

Χάρη στις θεωρίες που ανέπτυξαν ο 79χρονος Aho και ο 78χρονος Ullman, οι περισσότεροι προγραμματιστές που εργάζονται πάνω σε προγράμματα σήμερα δεν χρειάζεται να ανησυχούν ως προς τη διαμόρφωση των κυκλωμάτων ενός υπολογιστή ή πόση πληροφορία εισέρχεται στο μηχάνημα.

Πρωτοποριακές ιδέες

«Οι Aho και Ullman λάνσαραν πρωτοποριακές ιδέες σχετικά με τους αλγόριθμούς, τις γλώσσες, τους μεταγλωττιστές και τις βάσεις δεδομένων, οι οποίες έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του τωρινού τοπίου στον προγραμματισμό και το λογισμικό» είπε ο Jeff Dean, ανώτερο στέλεχος στη Google Research και τη Google Health.

Το Βραβείο Turing δίδεται κάθε χρόνο από την Ένωση Υπολογιστικού Εξοπλισμού (ACM). Οι νικητές μοιράζονται ένα χρηματικό βραβείο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων – ποσό στο οποίο συνεισφέρει η Google. Το βραβείο φέρει το όνομα του Alan Turing, του γνωστού Βρετανού μαθηματικού που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης υπολογιστικής.

Οι φετινοί νικητές του Βραβείου Turing ξεκίνησαν τη συνεργασία τους στη Bell Labs στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αφότου έλαβαν τα διδακτορικά τους από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Αρχικά, εργάστηκαν πάνω στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών αλγόριθμων και στη μετάφραση γλωσσών προγραμματισμού. Και παρόλο που ο Ullman έφυγε από τη Bell Labs και κατέληξε να γίνει καθηγητής στο Στάνφορντ, οι δυο τους συνέχισαν να εκδίδουν τα έργα τους από κοινού.