Διολίσθηση -9% σημειώνει το Bitcoin, κάτω από τη ζώνη των 43.000 δολ.

Διολίσθηση -9% σημειώνει το Bitcoin, κάτω από τη ζώνη των 43.000 δολ.
Golden Bitcoins. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Η πτώση ήρθε λίγο μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Μεγάλη διολίσθηση -9% σημειώνει το Bitcoin, στα 42.500 δολ., τις τελευταίες 24 ώρες, με τις ρευστοποιήσεις στα crypto – futures να φτάνουν τα 812 εκατ. δολ. Σημειώνεται οι θέσεις οι οποίες έκλεισαν αφορούσαν «στοιχήματα» που εκτιμούσαν ανοδική κίνηση για το πρώτο τη τάξει κρυπτονόμισμα.

Οι ρευστοποιήσεις λαμβάνουν χώρα όταν κλείνουν βίαια μοχλευμένες  θέσεις, ως μηχανισμός ασφαλείας λόγω μερικής ή ολικής απώλειας του αρχικού περιθωρίου. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που παρακολουθούν μόνο τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, σε αντίθεση με τις συναλλαγές spot, κατά τις οποίες οι traders κατέχουν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία.

Altcoins

Η πτώση του bitcoin παρέσυρε και τα altcoins. Πάνω από 200.000 θέσεις έκλεισαν τις τελευταίες 24 ώρες, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Πάνω από το 87% των ρευστοποιήσεων, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, έγιναν σε θέσεις long, οι οποίες είναι συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στα οποία οι traders στοιχηματίζουν σε αύξηση της τιμής. Το ανταλλακτήριο OKEx κατέγραψε ρευστοποιήσεις 241 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι traders στην Binance σημείωσαν ζημίες 236 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Ether, το εγγενές token του δικτύου Ethereum, είχε ρευστοποιήσεις πάνω από 164 εκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά το Solana (SOL) και το XRP καταγράφηκαν απώλειες 18 και 16 εκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ανοιχτό ενδιαφέρον -ο συνολικός αριθμός των μη διακανονισμένων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ή παραγώγων- στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κρυπτονομισμάτων μειώθηκε κατά 8%, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι οι traders εγκατέλειψαν τις θέσεις τους βλέποντας εξασθένηση των συνθηκών της αγοράς.

Η πτώση της Τετάρτης ήρθε λίγο μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Ο οργανισμός αποκάλυψε ότι θα μείωνε σιγά σιγά τον ισολογισμό του ύψους 8,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.