Dior: «Ο μόδιστρος του ονείρου» σε μια κορυφαία έκθεση μόδας στο Λονδίνο (Φωτογραφίες- Βίντεο)

Dior: «Ο μόδιστρος του ονείρου» σε μια κορυφαία έκθεση μόδας στο Λονδίνο (Φωτογραφίες- Βίντεο)
epa07331312 General view from a Press Preview of 'Dior: Designer of Dreams' at the Victoria and Albert (V&A) Museum in Central London, Britain, 30 January 2019. The exhibition features designs by the French fashion label and its artistic directors over its history. EPA/WILL OLIVER

Η έκθεση παρουσιάζει 500 εκθέματα, με 200 haute-couture δημιουργίες, δίπλα σε αξεσουάρ, φωτογραφίες μόδας, εικονογραφήσεις και περιοδικά.

Η μεγαλύτερη έκθεση μόδας που φιλοξένησε ποτέ το μουσείο V&A στο Λονδίνο μετά την έκθεση του 2015 «Alexander McQueen: Savage Beauty» είναι αφιερωμένη στον Christian Dior, στο έργο και την κληρονομιά του στον κόσμο της υψηλής ραπτικής. Η έκθεση «Dior: Designer of Dreams» παρουσιάζει 500 εκθέματα, με 200 haute-couture δημιουργίες, δίπλα σε αξεσουάρ, φωτογραφίες μόδας, αρώματα, αυθεντικά μεϊκάπ, εικονογραφήσεις και περιοδικά.

Διαρθρωμένη σε έξι τμήματα, η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η επιμελήτρια μοντέρνων υφασμάτων και μόδας στο Victoria and Albert, Oriole Cullen, ιχνηλατεί την ιστορία και την επίδραση του Christian Dior και των έξι διευθυντών δημιουργικού που τον διαδέχτηκαν στον γαλλικό οίκο.

Ξεκινά, ως οφείλει, από τα πρώτα βήματά του, τα ενδύματα που εμπνεύστηκε από την Μπελ Επόκ. Στο πλαίσιο της έκθεσης, επιδεικνύονται δημιουργίες που φορέθηκαν από την Πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Αγγλίας, τη χορεύτρια μπαλέτου Margot Fonteyn μέχρι την ηθοποιό Jennifer Laurence.

Ειδική φροντίδα επιφυλάχθηκε για το φόρεμα το οποίο ο Γάλλος μόδιστρος ετοίμασε για τα 21α γενέθλια της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, το φόρεμα με τα διαμάντια που απαθανάτισε στην περίφημη φωτογραφία του ο Cecil Beaton. Η γαλαζοαίματη είχε δωρίσει την τουαλέτα στο Museum of London το 1968, και τώρα αποκαταστάθηκε πλήρως για την έκθεση.

Η Cullen βασίστηκε στη μεγάλη έκθεση «Christian Dior: Couturier du Reve» που φιλοξένησε το Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι. Επανασχεδίασε, όμως, το show για το Victoria and Albert Museum ώστε να περιλάβει τμήμα αφιερωμένο στη μακροχρόνια σχέση του Christian Dior με το Λονδίνο, τον τόπο της πρώτης επίδειξης μόδας του, στο ξενοδοχείο Savoy, το 1950. Ο Ντιόρ επέμενε: «Αγαπώ τις αγγλικές παραδόσεις, τους αγγλικούς καλούς τρόπους, την αγγλική αρχιτεκτονική. Αγαπώ ακόμη και την αγγλική κουζίνα». Ανάμεσα στις πελάτισσές του στη Γηραιά Αλβιόνα ήταν η Nancy Mitford και τα show του ήταν κοινωνικά γεγονότα, όχι σε πασαρέλες αλλά σε παλάτια σαν το Μπλένχαϊμ.

Η «Dior: Designer of Dreams» είναι θεματικά δομημένη, κάθε αίθουσα εστιάζει σε διαφορετικές πλευρές του οίκου μόδας. Υπάρχει και αίθουσα στην οποία εξερευνάται η γοητεία που ασκούσαν οι κήποι πάνω στον Christian Dior. Και άλλη μία, αφιερωμένη στο ατελιέ του οίκου Dior. Σε άλλη αίθουσα, δίπλα στις δημιουργίες εκτίθενται επίσης γάντια από τον οίκο δερμάτινων αξεσουάρ Dents, πλεκτά από τη φίρμα Lyle & Scott και δημιουργήματα των κοσμηματοπωλών στο Mitchel Maer (όλοι τους, οίκοι με τους οποίους συνεργαζόταν τακτικά ο Christian Dior).

Έως τις 14 Ιουλίου, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στα 70 χρόνια ονείρου του Christian Dior.