Διορία μέχρι την Τετάρτη

Διορία μέχρι την Τετάρτη

Ελλάδα και δανειστές αναμένουν το σήμα της ΕΚΤ.

Διορία μέχρι την Τετάρτη για συμφωνία έχουν Αθήνα και δανειστές, αφού εάν έως το μεσημέρι της Τετάρτης, που συνεδριάζει η ΕΚΤ, δεν έχει ληφθεί απόφαση, κανείς δεν εγγυάται για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εάν το σκηνικό ρήξης διατηρηθεί και το επόμενο διήμερο, ο Μάριο Ντράγκι θα πιεστεί να επισπεύσει επώδυνες αποφάσεις.

Ήδη, οι πιέσεις είναι ασφυκτικές προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο, με το μπλοκ των Γερμανών και της Bundesbank να διευρύνεται συνεχώς.

Το ίδιο μήνυμα δίνουν και άλλα στελέχη της ΕΚΤ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Εξυγίανσης των Τραπεζών, Έλκε Κένινγκ, να προειδοποιεί ότι εάν η Ελλάδα καταστεί αφερέγγυα, μπορεί να αλλάξει και ο χαρακτηρισμός των ελληνικών τραπεζών ως φερέγγυες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει διακοπή του ELA, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες είναι αυτές να θεωρούνται φερέγγυες.

Παράλληλα, αυξάνεται όλο και περισσότερο ο κίνδυνος για «κούρεμα» στα collaterals, καθώς το θέμα έχει έρθει ήδη στο τραπέζι προς συζήτηση στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις και δόθηκε μάχη από την ελληνική πλευρά για να αποτραπεί η συζήτηση.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως με την επιβολή ενός haircut, οι τράπεζες θα άντεχαν λίγες ημέρες και το επόμενο βήμα για να προστατευθούν θα ήταν οι περιορισμοί κεφαλαίων.

Πηγές της ΕΚΤ δηλώνουν ότι περιμένουν από την Ελλάδα αξιόπιστες προτάσεις, δίνοντας ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Ωστόσο, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα, αφού έχει ήδη ξεκινήσει το… blame game, με την κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες στους δανειστές για την αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, κατηγορώντας τους ότι ζητούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις και αυξήσεις στο ΦΠΑ, ενώ από την πλευρά τους οι δανειστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, για άλλη μια φορά, δεν προσκόμισε αξιόπιστες προτάσεις και απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι ζήτησαν μειώσεις συντάξεων.

Το κλίμα είναι τεταμένο και εάν δεν υπάρξει μια πυροσβεστική κίνηση στις επόμενες ώρες, τότε ίσως η ώρα των πολιτικών αποφάσεων να έφθασε πολύ κοντά.