Διορίστηκε ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Διορίστηκε ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Ο φιλοευρωπαίος Αρσένι Γιατσένιουκ έθεσε ως πρωτεραιότητα της κυβέρνησής του την υπογραφή συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ομόφωνα τον διορισμό στη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας τον φιλοευρωπαίο Αρσένι Γιατσένιουκ.

Ο 39χρονος Γιατσένιουκ, στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών της Ουκρανίας, τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Στην ομιλία του ο Γιατσένιουκ αναφέρθηκε στα βάρη που πρέπει να σηκώσει η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Διαβάστε ακόμη: Γιανουκόβιτς: «Εγώ είμαι ο πρόεδρος της Ουκρανίας»

Ο ίδιος έκανε μάλιστα λόγο για «κυβέρνηση-καμικάζι» εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

«Τα δημόσια ταμεία είναι άδεια, όλα έχουν κλαπεί (…) 37 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαμε λάβει ως δάνειο έχουν εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση», υπογράμμισε ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας

«Δεν υπόσχομαι βελτίωση ούτε σήμερα ούτε αύριο. Ο βασικός μας στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Το δημοσιονομικό χρέος είναι τώρα 75 δισεκατομμύρια δολάριο. Το 2010, όταν ανέλαβε την εξουσία ο (πρώην πρόεδρος Βίκτορ) Γιανουκόβιτς ήταν υποδιπλάσιο», εξήγησε ο Γιατσένιουκ.

Διαβάστε ακόμη: Στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ η Ουκρανία

Εξάλλου πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια «το ποσό των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει μεταφερθεί από το οικονομικό σύστημα της Ουκρανίας σε υπεράκτιους λογαριασμούς».

«Πρέπει να υπογράψουμε αμέσως μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο Γιατσένιουκ. «Μόλις υπογραφεί μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα έλθουν χρήματα στα ταμεία μας και θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη συναλλαγματική αξία» της γρίβνα, του ουκρανικού νομίσματος, η ισοτιμία του οποίου με το δολάριο σημειώνει συνεχώς νέα αρνητικά ρεκόρ.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Φόβοι για απόσχιση της Κριμαίας

«Η ανεργία αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, όπως και η φυγή των επενδύσεων. Δεν έχουμε άλλη λύση από το να λάβουμε αντιλαϊκά μέτρα, μεταξύ αυτών η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και προγραμμάτων, η μείωση των εξόδων του προϋπολογισμού», προειδοποίησε ο Γιατσένιουκ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Κριμαία. «Απειλείται η εδαφική ακεραιτότητα, παρακολουθούμε αυτονομιστικές διαδηλώσεις στην Κριμαία (…) Λέω στους Ρώσους, μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι».

«Η Ουκρανία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Γιατσένιουκ διευκρίνισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο