Δίωξη στον τρίτο ύποπτο για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες από τις βελγικές αρχές

Δίωξη στον τρίτο ύποπτο για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες από τις βελγικές αρχές

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένας ύποπτος που συνελήφθη την Πέμπτη κατηγορείται για "τρομοκρατικές δολοφονίες".

Οι έρευνες για την εξάρθρωση του τζιχαντιστικού δικτύου που ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι πήρε σήμερα μια νέα τροπή, με την απαγγελία κατηγοριών σε έναν ύποπτο που φέρεται ότι είναι ο “τρίτος άνθρωπος”, ο άνδρας με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο καπέλο, που συμμετείχε στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ.

Την ίδια ώρα, η “πορεία ενάντια στον φόβο” που επρόκειτο να γίνει αύριο, αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών για λόγους ασφαλείας. Οι αστυνομικές δυνάμεις της πρωτεύουσας του Βελγιου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τις τελευταίες ημέρες ζει στον ρυθμό των “λάθος συναγερμών” και των αστυνομικών επιχειρήσεων, είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες ώστε να φροντίσουν και για την ασφάλεια χιλιάδων διαδηλωτών, εξήγησαν οι αρχές.

“Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας”, υπογράμμισαν οι οργανωτές της κινητοποίησης, αποδεχόμενοι το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών και του δημάρχου των Βρυξελλών.

Η ζωή στις Βρυξέλλες δυσκολεύεται να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της, τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό των αρχών, στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 340, εκ των οποίων οι 62 παραμένουν ακόμη σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένας ύποπτος που συνελήφθη την Πέμπτη κατηγορείται για “τρομοκρατικές δολοφονίες”. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο το μικρό όνομά του και το αρχικό του επωνύμου του: Φεϊσάλ Σ. Σύμφωνα όμως με βελγικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Φεϊσάλ Σεφού, έναν δημοσιογράφο που είχε κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

Το ερώτημα αν ο Φεϊσάλ Σ. είναι όντως ο “άνδρας με το καπέλο” δεν έχει απαντηθεί από επίσημες πηγές. “Είναι μια υπόθεση”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ο άνδρας με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο καπέλο, που έσπρωχνε ένα καρότσι φορτωμένο με μια αποσκευή, έφτασε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών νωρίς το πρωί της Τρίτης μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας, τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και τον Ναζίμ Λασραουί. Οι δύο τελευταίοι συνδέονται με τους καμικάζι των παρισινών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άνδρας αυτός άφησε την αποσκευή του που περιείχε “τον μεγαλυτερο εκρηκτικό μηχανισμό” και έφυγε από τον χώρο. Όμως η βόμβα του δεν εξερράγη.

Οι αρχές καταζητούν άλλον έναν ύποπτο που κρατούσε ένα σακίδιο και θεάθηκε κοντά στον Χαλίντ Ελ Μπακραουί, ο οποίος ανατινάχθηκε την ίδια ώρα στον σταθμό του Μαλμπέκ. Καταζητούμενος είναι επίσης ένας άλλος Βέλγος, ο Μοχαμέντ Αμπρινί, που πιστεύεται ότι είχε “επιμελητειακό” ρόλο στην οργάνωση.

Για να ρίξουν φως, όπως έχουν υποσχεθεί, στο τρομοκρατικό δίκτυο που φαίνεται ότι ήταν ένα και ενιαίο, οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές αναμένουν πολλά από τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Ο ύποπτος-κλειδί για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι συνελήφθη στις Βρυξέλλες, μετά από τέσσερις μήνες ανθρωποκυνηγητού, αλλά αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές. Η Γαλλία έχει ζητήσει την έκδοσή του, ένα ενδεχόμενο στο οποίο δεν φέρνει πλέον αντίρρηση ο ίδιος.

Στο μεταξύ, οι αρχές συνεχίζουν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 24 νεκροί, μεταξύ των οποίων είναι και 11 αλλοδαποί από οκτώ διαφορετικές χώρες.