Διπλασιάζονται οι φετινές επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού στα θέατρα

Διπλασιάζονται οι φετινές επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού στα θέατρα
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τους συντελεστές της παράστασης "Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ", της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα, Πέμπτη 05 Μαρτίου 2020. H Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου είναι το έργο με το οποίο γιορτάζεται η επέτειος των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς η διάσημη οπερέτα είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο στις 5 Μαρτίου 1940. Μουσική διεύθυνση, Γιώργος Ζιάβρας. Σκηνοθεσία, Αλέξανδρος Ευκλείδης. Παρασκευή 06 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ποσό αυξάνεται στα 2 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2020. Παρατείνεται η θεατρική περίοδος ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Πολιτισμού διπλασιάζει το ποσό επιχορηγήσεων θεάτρου από ένα, σε δύο εκατομμύρια ευρώ, για το 2020, ανταποκρινόμενο στην πρόταση της επταμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου για αύξηση του ποσού των επιχορηγήσεων θεάτρου.

Ανακοινώνεται επίσης ότι η θεατρική περίοδος 2020-2021, η οποία διακόπηκε βιαίως από την πανδημία επεκτείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ώστε τα σχήματα τα οποία θα προκριθούν από την Επιτροπή προκειμένου να επιχορηγηθούν, να έχουν το χρόνο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.

Όσο για τη θεατρική περίοδο 2019-2020 αυτή παρατείνεται και πέραν του φθινοπώρου 2020 -ως τις 31 Μαΐου 2021- ώστε να δοθεί ο χρόνος στις ήδη επιχορηγηθείσες ΑΜΚΕ να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό τους. Σε καμία περίπτωση «δεν θα ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιστροφή των επιχορηγηθέντων ποσών» τονίζει η ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι η θεατρική περίοδος διεκόπη με αποτέλεσμα από τις 64 συνολικά παραγωγές που είχαν επιχορηγηθεί για τη θεατρική περίοδο 2019-2020, να ανέβουν μόνο οι 31 -ενώ κάποιες από αυτές δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο των προβλεπόμενων παραστάσεών τους.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε σημερινή της συνέντευξη -στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, στην εκπομπή «Αταίριαστοι»- δήλωσε ότι το ΥΠΠΟΑ θα δρομολογήσει άμεσα, τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δημιουργών Θεάτρου, ώστε να υπάρξει πλήρης και έγκυρη καταγραφή όλων των επαγγελματιών του θεατρικού χώρου, σε όλες τις σχετικές ειδικότητες. «Είναι ένας τεράστιος επαγγελματικός χώρος που παραμένει αχαρτογράφητος με πολλές αρνητικές συνέπειες για τους επαγγελματίες του Θεάτρου» είπε η υπουργός.