Διπλή Σύνοδος το Σεπτέμβριο στην Αθήνα

REUTERS

Τι προετοιμάζουν το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών για τον επόμενο μήνα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των 27 στη Μπρατισλάβα.

Αντώνης Αντζολέτος

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει, στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αθήνα (πιθανότατα στις 9), στο Ζάππειο Μέγαρο, Σύνοδο των Αρχηγών των χωρών του «Νότου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, στον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός κοινού πόλου πάνω σε ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική Ευρώπη, στην οικονομία, στην ασφάλεια, στο brexit και στο Προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις για αυτή την συνάντηση έχουν γίνει πριν αρκετό διάστημα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, τον Ματέο Ρέντσι, τον Αντόνιο Κόστα και το Φρανσουά Ολάντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια περίοδο μια παράλληλη Σύνοδος θα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Κοτζιάς, θα συγκαλέσει στη Ρόδο Σύνοδο για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην περιοχή με τη συμμετοχή 7 Υπουργών της Ε.Ε και 7 Υπουργών από χώρες εκτός Ε.Ε.

Οι Υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Κροατίας, και της Σλοβακίας θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους ομολόγους τους από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, της Σαουδική Αραβία, την Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ασφάλεια στη Μεσόγειο και τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της σύσφιξης των σχέσεων των χωρών δια του εμπορίου, των ενεργειακών συνεργασιών και του πολιτισμού.

Πηγή: news247.gr