Διπλωματικός «μαραθώνιος» της Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα – Σαφή μηνύματα στήριξης από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και ΕΕ

Διπλωματικός «μαραθώνιος» της Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα – Σαφή μηνύματα στήριξης από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και ΕΕ
epa08175773 French President Emmanuel Macron (R) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L), shake hands during a joint statement at the Elysee Palace in Paris, France, 29 January 2020. EPA/BENOIT TESSIER / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας». Αυτά ανέφερε χθες σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με παρέμβασή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα, ο Γάλλον πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο.

Ο πρωθουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μέσω Twitter το μήνυμά του στον Γάλλο πρόεδρο προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη στήριξή του στην Ελλάδα.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu). Προηγουμένως, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi).

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Επαφές Μητσοτάκη με Ελ Σίσι

Εκτός του Μακρόν, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ Ελ Σίσι, για την κατάσταση στην περιοχή. Οι δύο ηγέτες στην επικοινωνία τους, χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών. Να τονιστεί ότι τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Μητσοτάκης είχε μεταξύ άλλων, συνομιλίες και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενημερώνοντάς τους για την τουρκική προκλητικότητα.

Μητσοτάκης: Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό, τόνισε για άλλη μία φορά πως οι τουρκικές προκλήσεις δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες και κάλεσε την Τουρκία σε διάλογο, αλλά ξεκαθάρισε πως ο διάλογος δεν πρόκειται να γίνει με κινήσεις της Αγκυρας που προκαλούν ένταση.

«Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Ομως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», είπε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του, όπου επίσης τόνισε πως «η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως η Αθήνα κινείται κάνοντας συμφωνίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο και έκανε λόγο για «λογική άλλων εποχών» από την Τουρκία που «στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα και παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανυπόστατο» και «παράνομο» του μνημόνιο Λιβύης και Τουρκίας, αναφέροντας πως η Αγκυρα «δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ωστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος».

Στο Ισραήλ ο Δένδιας – Κρίσιμη συνάντηση με Πομπέο την Παρασκευή

Σε ανάλογους ρυθμούς είναι και οι διπλωματικές επαφές του Νίκου Δένδια. Ο ΥΠ.ΕΞ μετά τις επικοινωνίες με τους ομόλογους υπουργούς της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, σήμερα θα βρίσκεται στο Ισραήλ όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και από τον ΥΠ.ΕΞ της χώρας, Γκάμπι Ασκενάζι.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1. Οπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, κατά την επίσκεψη του Κ. Δένδια στο Ισραήλ αναμένεται να συζητηθεί το μείζον θέμα των εξελίξεων και της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το ζήτημα του ανοίγματος στον ισραηλινό τουρισμό. Χθες, η ισραηλινή διπλωματία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Αύριο ωστόσο έρχεται μία ακόμη κρίσιμη συνάντηση για τον κ. Δένδια: αυτή με τον Μάικ Πομπέο. Ο Ελληνας ΥΠ.ΕΞ., θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Βιέννη, σε μία ιδιαίτερα σημαντική επαφή. Ηδη, ΗΠΑ και Ισραήλ τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας, γεγονός που δείχνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα αποδίδουν και η αυριανή συνάντηση θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, που ήδη έχει ζητήσει να γίνει και έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, συνεχίζοντας την διπλωματική «αντεπίθεση» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.