Διπλωματικός «πυρετός» για το ρωσικό κονβόι στην Ουκρανία

Διπλωματικός «πυρετός» για το ρωσικό κονβόι στην Ουκρανία

ΗΠΑ και Γερμανία κατηγορούν τη Ρωσία για μονομερείς κινήσεις – Αντίδραση του Πούτιν.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκριναν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι η Ρωσία προχωρεί σε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας έναν μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη στα σύνορα των δύο χωρών και στέλνοντας χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον σημαντικό αριθμό των Ρώσων στρατιωτικών που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία και τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στο ουκρανικό έδαφος.

Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση», σημείωσαν οι Ομπάμα και Μέρκελ, επιμένοντας στη «σημασία που έχει μια διμερής εκεχειρία που θα συνοδεύεται από το κλείσιμο των συνόρων και τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Κατά τους ίδιους, είναι «επιτακτική ανάγκη» η ρωσική αυτοκινητοπομπή να αποχωρήσει το ταχύτερο από το ουκρανικό έδαφος, καθώς όπως τόνισαν η αποστολή του κομβόι των 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς το πράσινο φως του Κιέβου αποτελεί μια «επιπρόσθετη πρόκληση και μια παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας και της εδαφικής της ακεραιότητας».

Οι δύο ηγέτες επέμειναν πως η Ρωσία πρέπει «να αποδεχθεί τους όρους οι οποίοι τέθηκαν από την Ουκρανία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» σε ότι αφορά τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πρέπει να «σταματήσει τη ροή ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού και τεθωρακισμένων οχημάτων προς την ανατολική Ουκρανία», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με τους Ομπάμα και Μέρκελ η κατάσταση δεν σταματά «να επιδεινώνεται» μετά την κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines που πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία την 17η Ιουλίου με αποτέλεσμα 298 άνθρωποι να βρουν το θάνατο.

Ανησυχία εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την είσοδο του ρωσικού κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε ουκρανικό έδαφος χωρίς την έγκριση του Κιέβου, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.

«Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πληροφορίες ότι μια ρωσική αυτοκινητοπομπή πέρασε τα σύνορα με την Ουκρανία χωρίς την άδεια των ουκρανικών αρχών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν, Στεφάν Ντιζαρίκ.

«Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια μπορεί να υποδαυλίσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Επιστρέφουν πίσω τα πρώτα φορτηγά

Τα πρώτα φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και είχαν εισέλθει χθες στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, έφθασαν σήμερα το πρωί στη συνοριακή διάβαση του Ιζβαρίνο επιστρέφοντας πλέον στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο αυτό και με παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τα πρώτα φορτηγά, λευκού χρώματος, πέρασαν τη συνοριακή διάβαση και εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος ενώ άλλα φορτηγά ακολουθούσαν από απόσταση.

Ορισμένα φορτηγά πέρασαν τα σύνορα, δήλωσε ο Πολ Ρικάρ, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών στη ρωσο-ουκρανική συνοριακή διάβαση, χωρίς να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των οχημάτων.

«Τα πρώτα 34 οχήματα πέρασαν ήδη τον τελωνειακό έλεγχο και επέστρεψαν στη Ρωσία» δήλωσε από την πλευρά του ο Ράγιαν Φαρούσκιν, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti. Όπως δήλωσε, φορτηγά ταξινομημένα σε έξι σειρές αναμένονται στα σύνορα για να επιστρέψουν στη Ρωσία.

Ύστερα από μια εβδομάδα αναμονής, η ρωσική αυτοκινητοπομπή με τα περίπου 220 λευκά οχήματα εισήλθε χθες στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου και χωρίς να συνοδεύεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Χθες βράδυ έφθασε στο προπύργιο των ανταρτών στο Λουχάνσκ, όπου έγινε η εκφόρτωση των 1.800 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας -τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ηλεκτρικές γεννήτριες- σε κέντρο διανομής της πόλης αυτής, σύμφωνα με τη δημόσια ρωσική τηλεόραση. Η Ρωσία είχε αφήσει δημοσιογράφους να δουν τα φορτία στο εσωτερικό πέντε φορτηγών της αυτοκινητοπομπής.

Σύμφωνα με καταμέτρηση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και με ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, 227 φορτηγά ταξινομημένα σε έξι σειρές εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος, ενώ η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη μεταφορά της βοήθειας με αυτοκινητοπομπή 280 φορτηγών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Ρωσία: Ανησυχίες για την «κλιμάκωση» της βίας στην ανατολική Ουκρανία

Απήχθη και σκοτώθηκε ο επίτιμος πρόξενος της Λιθουανίας στην Ουκρανία

Η ΕΕ και ΝΑΤΟ «αποδοκιμάζουν» τους Ρώσους