Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Έντονη είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν κατεπείγουσες συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, ενώ εκτάκτως συνεδρίασε χθες βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσία έχει αναπτύξει, από την περασμένη εβδομάδα, περίπου 16.000 στρατιώτες στην Κριμαία την αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας, ανέφερε ο Γιούρι Σεργκιέγιεφ πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν σχετικά την κρίση στην Ουκρανία, ενώ αύριο θα επισκεφθεί και το Κίεβο, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Επίσης μια ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Ουκρανία για να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας της χώρας με τις νέες Αρχές που ζήτησαν την υποστήριξή του. Η αποστολή, που αναμένεται να παραμείνει στην Ουκρανία ως τις 14 Μαρτίου, «θα εκτιμήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» και «θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος» βοήθειας, επισημαίνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ακόμη: Κατηγορηματική διάψευση της Ρωσίας περί τελεσιγράφου στην Κριμαία

Με οικονομικές κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία ο Ομπάμα
Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συναντήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Ρωσία ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκτίμησε ότι έχει διαμορφωθεί συναίνεση σε διεθνές επίπεδο περί του ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα εξετάσει μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων για να απομονώσει τη Μόσχα. «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς», επισήμανε ο Ομπάμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.

«Εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα για τη Ρωσία. Και τώρα είναι η ώρα για εκείνους (σ.σ. τους Ρώσους ηγέτες) να εξετάσουν εάν και κατά πόσον μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με έναν τρόπο που καταφεύγει στην διπλωματία, αντίθετα με την καταφυγή στη βία», ανέφερε ο Ομπάμα και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της.

Διαβάστε επίσης: Οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως την Κριμαία

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας προτείνει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Επίσης η Ουάσιγκτον αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Μόσχα και αποκλείει στρατιωτική εμπλοκή για την Ουκρανία.

Εντολή Πούτιν για επιστροφή του στρατού στις βάσεις
Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα στην κεντρική και δυτική Ρωσία να επιστρέψουν στις βάσεις τους αφού ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα εκπρόσωπο του Κρεμλίνου κι αναμεταδίδει το Ρόιτερς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρξαν επιτυχημένα. Τα στρατιωτικά γυμνάσια ολοκληρώθηκαν όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ο Ρώσος πρόεδρος παρακολούθησε χθες Δευτέρα την τελευταία ημέρα των ασκήσεων. Δεν υπήρξε αναφορά σε κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.