Δίρφυς: Η εταιρεία που έκανε τους Έλληνες να αγαπήσουν τα μανιτάρια

Δίρφυς: Η εταιρεία που έκανε τους Έλληνες να αγαπήσουν τα μανιτάρια

Πώς η εκτροφή μανιταριών μετατράπηκε σε υψηλή τέχνη για βραβείο  

Τον θαυμαστό κόσμο των μανιταριών επέλεξε να υπηρετήσει ο Λευτέρης Λαχουβάρης εμπνευστής και συνιδρυτής της εταιρίας Μανιταριών Δίρφυς. Από τότε που ήταν φοιτητής στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, μαζί με τον Θανάση Μαστρογιάννη, ήταν ταγμένος στην έρευνα και τη λεπτομερειακή μελέτη ενός μύκητα και έτσι η ενασχόληση με τα μανιτάρια ήταν μονόδρομος.

Η ολοκλήρωση του έργου του ως φοιτητής περιλαμβάνει μια μελέτη Γενετικής Μανιταριών με διασταυρώσεις ποικιλιών-στελεχών από 12 διαφορετικές χώρες, η οποία παρουσιάσθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μανιταριών στην Οξφόρδη, το 1995.

Αρκετά χρόνια αργότερα και έχοντας εργαστεί σε εταιρείες που είχαν άμεση σχέση με το αντικείμενο αποφασίζει το 2003 μαζί με τον Θανάση να ιδρύσουν την εταιρεία Δίρφυς, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στην καλλιέργεια μανιταριών. Στην τοπική μονάδα παραγωγής υποστρώματος στους Καθενούς Ευβοίας, και στο διπλανό χωριό τους Πισσώνες, στην δεύτερη ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής της εταιρίας «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ» παράγονται σε ετήσια βάση συνολικά 300 τόνοι μανιταριών και στην πλειονότητά τους καταναλώνονται από την ελληνική αγορά.

Παστελοποιία Μανωλάκος: Μια ιστορία γλυκιά σαν μέλι

Πρόκειται για τους Έλληνες επιχειρηματίες- ερευνητές που έκαναν την Ελλάδα να αγαπήσει τα μανιτάρια και να μάθει για την ιστορία τους που ξεκίνησε πριν από 4.000 χρόνια. «Είχαμε σπουδάσει το αντικείμενο και θέλαμε να διοχετεύσουμε τη γνώση μας σε κάτι απτό. Η αλήθεια είναι ότι τα κίνητρα δεν ήταν επιχειρηματικά αλλά η ανάγκη δημιουργίας ενός προϊόντος.» μας λέει ο Λευτέρης. Παράλληλα παρατηρεί πως στην χώρα μας πριν από μια πενταετία λίγοι Έλληνες ήταν εξοικειωμένοι με τα μανιτάρια ενώ σήμερα τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση για τον πολύτιμο μύκητα.

Η καλλιέργεια του μανιταριού είναι δύσκολη στην πράξη και για πολλούς θεωρείται ρίσκο καθώς δεν εύκολο προϊόν και απαιτείται η επένδυση μεγάλων ποσών. Σε ότι αφορά την εταιρεία Δίρφυς το κόστος της επένδυσης διαμορφώθηκε στο 1 εκατ. ευρώ και πραγματοποιήθηκε μέσω της συμμετοχής των νέων επιχειρηματιών στο πρόγραμμα νέων αγροτών που είχε εξαγγείλει η τότε κυβέρνηση. Για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει την αυτονομία της, η διοίκηση αποφάσισε ότι από την αρχή της επένδυσης και για τα πρώτα πέντε χρόνια, ότι ποσό κερδίζεται θα επαναεπενδύεται. Έτσι μετά από 10 χρόνια επιτυχούς πορείας έχει φτάσει στο σημείο το ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται στο 90%.

Κρόκος Κοζάνης: Ο «χρυσός ανθός» της Ελλάδας

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Λευτέρης και ο Θανάσης έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κανάλι πώλησης του φαρμακείου με την καλλιέργεια της ποικιλίας γαλόδερμα το γυαλιστερό και του μανιταριού λεντινούλα τα οποία είναι γνωστά για τις πολύτιμες φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Παράλληλα δίνεται έμφαση στην εξαγωγή μιας νέας ποικιλίας μανιταριών πλευρώτους, η οποία έχει προκύψει βάσει έρευνας και φέρει θρεπτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, στοιχεία τα οποία δεν συναντάμε στις αντίστοιχες ποικιλίες του εξωτερικού. Δείγματα του συγκεκριμένου προϊόντος σε αποξηραμένη μορφή έχουν αρχίσει και αποστέλλονται σε χώρες εκτός Ευρώπης και οι εντυπώσεις είναι εξαιρετικές.

Επιπρόσθετα χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και ο Καναδάς αποτελούν βασικούς συνεργάτες της εταιρείας Δίρφυς στο κομμάτι κυρίως της gourmet διατροφής ενώ υπάρχει συνεργασία με ένα βελγικό μικροζυθοποιείο για την παραγωγή μπίρας από λεντινούλα.
Στην ελληνική αγορά υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη γκάμα φρέσκων και αποξηραμένων μανιταριών υψηλής ποιότητας, αλλά και ειδικά προϊόντα, όπως ζυμαρικά με μανιτάρια, τρούφες και προϊόντα αρωματισμένα με τρούφα. Τα μανιτάρια παράγονται σε ελεγχόμενες συνθήκες όλο το χρόνο χωρίς καμία χρήση χημικών παραγόντων , λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.