Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την H&M: Ραγδαία πτώση του τζίρου της στην Κίνα

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την H&M: Ραγδαία πτώση του τζίρου της στην Κίνα
epa06488240 (FILE) - A logo of Swedish clothing company H&M (Hennes & Mauritz) is seen on a store in the city center of Bremen, northern Germany, 15 January 2018, re-issued 31 January 2018). H&M on 31 January 2018 reported their full year 01 December 2016 – 30 November 2017 results, saying the group continued their global growth, with sales including VAT increasing by 4 per cent to some 23,6 billion euro, while sales in local currencies increased 3 per cent. EPA/FOCKE STRANGMANN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η σουηδική αλυσίδα προσιτής μόδας προειδοποιεί ότι η κατάσταση μεταβάλλεται ραγδαία και στις ευρωπαϊκές χώρες.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της H&M για την πορεία των πωλήσεών της στην Ευρώπη, σε συνέχεια της πτώσης του τζίρου της στην Κίνα λόγω του λουκέτου που αναγκάστηκε να βάλει σε καταστήματά της κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Η σουηδική αλυσίδα προσιτής μόδας προειδοποιεί ότι η κατάσταση μεταβάλλεται ραγδαία στις ευρωπαϊκές χώρες. Ας σημειωθεί ότι από την Τετάρτη θα είναι κλειστά τα καταστήματα της και στην Ελλάδα, όπου ο οικονομικός αντίκτυπος δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες 16 Μαρτίου στο διάστημα από 1 Δεκεμβρίου του 2019 έως και 29 Φεβρουαρίου του 2020, στην Κίνα, μια από τις βασικές της αγορές της H&M χάθηκε, λόγω του κορωνοϊού, το ¼ του τζίρου. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας ενισχύθηκαν συνολικά κατά 8% ή 5% σε τοπικό νόμισμα, κυρίως λόγω των επιδόσεων του Δεκεμβρίου του 2019 και του Ιανουαρίου του 2020, καθώς η πορεία των πωλήσεων επιδεινώθηκε ραγδαία στη συνέχεια εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων από την επιδημία. Ειδικότερα, στο διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2019- 23 Ιανουαρίου 2020 οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 27% σε τοπικό νόμισμα. Ωστόσο, η ζήτηση υποχώρησε σημαντικά ως αποτέλεσμα της ταχείας ανάπτυξης του ιού και συνεπώς οι πωλήσεις του ομίλου H&M στην Κίνα μειώθηκαν κατά 24% ολόκληρο το τρίμηνο.

Τον Φεβρουάριο έκλεισαν 334 από τα 518 που διατηρεί ο όμιλος στην Κίνα. Εάν εξαιρεθεί η επίδραση των πωλήσεων σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Μακάο, Ιαπωνία και Ταϊβάν, τότε οι πωλήσεις του ομίλου στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα εμφανίζονται αυξημένες κατά 7% σε τοπικά νομίσματα.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της διοίκησης του διεθνούς ομίλου για τις προοπτικές των πωλήσεων του τον Μάρτιο καθώς επηρεάζονται από τη σταδιακή κλιμάκωση της κρίσης του Covid-19 στην Ευρώπη. Εξάλλου, μετά από αποφάσεις των αρχών, όλα τα καταστήματα του ομίλου έκλεισαν προσωρινά στην Ιταλία ενώ όλα τα καταστήματα έχουν κλείσει επίσης προσωρινά στην Πολωνία, την Ισπανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και από αύριο Τετάρτη και στην Ελλάδα. Τα καταστήματα σε Αυστρία, Λουξεμβούργο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σλοβενία και Καζακστάν πρόκειται να κλείσουν από τη Δευτέρα. Ανοικτά παραμένουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Σε ότι αφορά την Κίνα, οι πωλήσεις έχουν ξεκινήσει σταδιακά να ανακάμπτουν καθώς η κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται, αναφέρει ο όμιλος.