«Δύσκολη η Χαμάς»: Ο Τραμπ συζητά με τον Νετανιάχου νέα δέσμη μέτρων για όμηρους και ανθρωπιστική βοήθεια

«Δύσκολη η Χαμάς»: Ο Τραμπ συζητά με τον Νετανιάχου νέα δέσμη μέτρων για όμηρους και ανθρωπιστική βοήθεια
US President Donald Trump (R) meets with Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on February 4, 2025. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στη Σκωτία, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι επεξεργάζεται μαζί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σχέδια για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και την άμεση ίδρυση «κέντρων διανομής τροφίμων» χωρίς περιορισμούς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ για τη μαζική διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως έχει καταστεί δύσκολο τις τελευταίες ημέρες να χειριστεί κανείς την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, όμως συζητά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «διάφορα σχέδια» για την απελευθέρωση ομήρων που εξακολουθούν και κρατούνται στον θύλακα.

Ο Τραμπ είπε επίσης πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν με άλλες χώρες για να παράσχουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Γάζας, μεταξύ άλλων τρόφιμα και προϊόντα υγιεινής.

«Θα εγκαταστήσουμε κέντρα διανομής τροφίμων», χωρίς φράκτες ούτε όρια, είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους έπειτα από μία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ στο θέρετρό του γκολφ στο Τέρνμπερι, στη Σκωτία. Ο Στάρμερ περιέγραψε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ως «απολύτως απαράδεκτη» και σημείωσε πως τρόφιμα πρέπει να μεταφερθούν σύντομα στον θύλακα.

«Πρέπει να ωθήσουμε άλλες χώρες για να συνδράμουν ώστε να εισέλθει αυτή η βοήθεια (στον θύλακα) και ναι, αυτό περιλαμβάνει το να ασκήσουμε πίεση στο Ισραήλ, διότι πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της θα μπορούσαν εκ νέου να βρεθούν στο στόχαστρο βομβαρδισμών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα ότι θα διατάξει νέες αμερικανικές επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εάν η Τεχεράνη επιχειρήσει να επαναλειτουργήσει εγκαταστάσεις τις οποίες οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τον περασμένο μήνα.

Ο Τραμπ διατύπωσε αυτήν την απειλή, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο θέρετρό του στο Τέρνμπερι, στις δυτικές ακτές της Σκωτίας.

Το Ιράν, το οποίο αρνείται πως επιδιώκει να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο, επιμένει ότι δεν θα εγκαταλείψει τον εγχώριο εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τους βομβαρδισμούς τριών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους πως το Ιράν στέλνει «δυσάρεστα σημάδια» και οποιαδήποτε προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου το πυρηνικό πρόγραμμά του αμέσως θα κατασταλεί.

«Εξαλείψαμε τις πυρηνικές δυνατότητές τους. Μπορούν να ξεκινήσουν ξανά. Εάν το κάνουν, θα το αφανίσουμε γρηγορότερα, πριν (καν) μπορέσετε να κουνήσετε το δάκτυλό σας», είπε ο Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ