Δυσκολίες καθ’ οδόν προς την επιτυχία

Δυσκολίες καθ’ οδόν προς την επιτυχία

Η ψυχολογική πίεση στην κούρσα της επαγγελματικής καταξίωσης.

Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο σχετικά με τους «δαίμονες» που κατατρώνε τους (νέους) επιχειρηματίες μέχρι να καταφέρουν να κάνουν την εταιρεία τους να σταθεί στα πόδια της, και ύστερα να την διατηρήσουν.

Τα media εξυμνούν όσους τα έχουν καταφέρει, αλλά σχεδόν ποτέ δεν αναφέρουν πως έφτασαν μέχρι εκεί· τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τις αποτυχίες πριν την επιτυχία.

Δεν αναφέρομαι μόνο σε επιχειρήσεις, αλλά και σε άτομα, οι οποίοι πριν να έχουν την πρώτη επιτυχία, είχαν βρεθεί  σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, οικονομικές και ψυχολογικές. Διατηρούσαν όμως, την ελπίδα πως η ιδέα, το ταλέντο τους, κάποια ημέρα θα τους έβγαζε ασπροπρόσωπους.

Διαβάστε ακόμη: Yπάρχει τρόπος να ανακοινώνετε άσχημα νέα σε συναδέλφους;

Ακόμα και όταν το κατάφεραν, η προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στα νέα άγχη (αυτά της επιτυχίας) δεν είναι εύκολη. Και σκέφτομαι, ενώ διαβάζω το άρθρο: ένας άνεργος, εν τέλη, είναι ένας εν δυνάμει επιχειρηματίας. Η εταιρεία του είναι ο εαυτός του, τον οποίο πρέπει να βρει τρόπο να τον τοποθετήσει στην κορυφή της αγοράς. Το άγχος, η στεναχώρια, η πίεση είναι εκεί, σε κάθε βήμα, και το υποσυνείδητο προσπαθεί να κατατροπώσει την αυτοπεποίθηση που είναι απαραίτητη για την επιτυχία οποιασδήποτε προσπάθειας. Αν ο ίδιος δε πιστεύει στον εαυτό του, τότε πως θα πιστέψουν οι επενδυτές;

Το άρθρο, αναλύει περαιτέρω τις επιπτώσεις τέτοιων εμποδίων, στον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, αν και για μένα,  το πιο σημαντικό σημείο, και αυτό που με ώθησε να απευθυνθώ σε εσάς σήμερα, είναι η αντιμετώπιση αυτής της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται οι επιχειρηματίες και πως κρίνεται από την κοινωνία.

Μέχρι πριν κάποια χρόνια, ήταν θέμα ταμπού για κάποιον να αναγνωρίσει πως έχει ανάγκη τη βοήθεια ψυχίατρου, για να μην βαλτώσει, να μην πάθει κατάθλιψη, προσπαθώντας να κερδίσει την κούρσα της επαγγελματικής επιτυχίας. Σύμφωνα με την έρευνα, η άρνηση βοήθειας, ίσως χειροτερεύει την κατάσταση, διότι επιβαρύνει την ψυχοσύνθεση αυτών των ανθρώπων με την υποχρέωση να υποδύονται πως όλα είναι καλά, πως δεν υπάρχει πρόβλημα και η ζωή συνεχίζεται πάρα ταύτα, αποτρέποντας τους να επικεντρωθούν στον αληθινό στόχο τους.

Διαβάστε ακόμη: Οι άνδρες απέναντι στην οικονομική κρίση

Σήμερα όμως, ύστερα από μια-δύο περιπτώσεις που ανοίχτηκαν στον κόσμο περιγράφοντας όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, οι ίδιοι οι πάσχοντες, αναζητούν τις συμβουλές των ψυχιάτρων, ή μια φιλική συζήτηση με κοντινά πρόσωπα όπου όλα τα χαρτιά είναι ανοιχτά.

Το συμπέρασμα μου ύστερα από αυτή την ανάγνωση είναι, πως μπορεί κάποιος να μην έχει το άγχος μιας επιχείρησης αλλά το άγχος της εύρεσης εργασίας, τα συναισθήματα όμως είναι παρόμοια, άρα και η αντιμετώπισή τους. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια, μη ντραπείτε να αναγνωρίσετε πως έχετε τάσεις κατάθλιψης ή άλλων ψυχολογικών παθήσεων. Όλα είναι μέσα στη ζωή, μην κρίνετε τους γύρω από το «φαίνεσθαι», όλοι έχουμε τον δικό μας Τιτανικό να νικήσουμε, όμως η νίκη δεν επιτυγχάνεται από μία μονάδα, αλλά με ομαδικό πνεύμα και αίσθηση υποστήριξης από άλλους.

Για όποιον ενδιαφέρεται, το άρθρο συνεχίζει και αναφέρει πιο συγκεκριμένες παθήσεις, με εξειδικευμένα στοιχεία, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr).