Διχασμός και γκρίνια: Πώς βλέπουν οι Τούρκοι την επανεκλογή Ερντογάν

Διχασμός και γκρίνια: Πώς βλέπουν οι Τούρκοι την επανεκλογή Ερντογάν
epa10615963 Supporters of Turkish President Recep Tayyip Erdogan stand before a campaign van showing his party logo in Istanbul, Turkey, 08 May 2023. Turkey will hold its general election on 14 May 2023 with a two-round system to elect its president, while parliamentary elections will be held simultaneously. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Nαρκοθετημένη και βαθιά διχασμένη η Τουρκία την επόμενη μέρα των εκλογών.

Συγχαρητήρια φθάνουν από όλον τον κόσμο, έπειτα από τους ολονύκτιους πανηγυρισμούς των οπαδών του: ο Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη για πέντε χρόνια στην ηγεσία μιας χώρας ναρκοθετημένης και βαθιά διχασμένης.

«Ο άνθρωπος του λαού κέρδισε», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Sabah, της μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας στην οποία ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν ο Ερντογάν και το στρατόπεδό του.

Για τον Γκιουρσέλ Οζκιόκ, 55χρονο πωλητή φρουτοχυμών στην Αγκυρα, «όλα έγιναν όπως ήλπιζα, είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται η χώρα μας».

«Είναι η βούληση του λαού», παραδέχεται ο Αζίζ Φατίχ Γκεμτζί, 23χρονος φοιτητής που, ωστόσο, ελπίζει ότι «η οικονομία θα πάει καλύτερα και η αγοραστική μας δύναμη θα βελτιωθεί».

Όμως, η επανεκλογή του Τούρκου προέδρου, που εξασφάλισε 52,2% των ψήφων, προκαλεί σύγχυση σε ένα τμήμα του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έχω πια καμία ελπίδα, ελπίζω να φύγω στο εξωτερικό μόλις μπορέσω», έλεγε σήμερα ο Κερέμ, μαθητευόμενος μηχανικός 20 ετών, που δεν δίνει το όνομά του.

Η εκλογική επιτροπή θα ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα «σήμερα ή αύριο», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η τελετή της ορκωμοσίας του προέδρου και του κοινοβουλίου, το οποίο εξελέγη στις 14 Μαΐου, θα γίνει μάλλον αύριο.

Μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες ενθουσιασμένους οπαδούς που τον περίμεναν επί ώρες μπροστά στο προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα ο επανεκλεγείς πρόεδρος υποσχέθηκε τα μεσάνυχτα ταχεία υποχώρηση του πληθωρισμού που υπονομεύει την καθημερινή ζωή των Τούρκων και βρίσκεται σήμερα στο 40% σε ετήσια βάση.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορούμε να λύσουμε όταν ο δεσμός ανάμεσά μας είναι τόσο δυνατός», είπε.

«Κρεμάστε τον»

«Κανείς δεν ηττήθηκε απόψε, είμαστε 85 εκατομμύρια νικητές», είπε ο Ερντογάν, αφού τραγούδησε μαζί με το πλήθος και προκάλεσε το γιουχάισμα των ηγετών της αντιπολίτευσης, ιδίως του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του ηγέτη του CHP και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

«Κρεμάστε τον», φώναζε το πλήθος εν μέσω των σημαιών του υπερεθνικιστικού MHP , συμμάχου του Ερντογάν, η παραστρατιωτική πτέρυγα του οποίου, οι Γκρίζοι Λύκοι, κατηγορείται για σειρά δολοφονιών πολιτικών αντιπάλων.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει, παρά την σοβούσα οικονομική κρίση, την διατήρηση της ετερόδοξης νομισματικής του πολιτικής που συνίσταται, σε πείσμα των κλασικών οικονομικών θεωριών, στην συνεχή μείωση των επιτοκίων και την εκτόξευση, κατά συνέπεια, του πληθωρισμού. Ο Ερντογάν έχει αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να εφαρμόσει την πολιτική αυτή, εν μέσω συνεχούς αντικατάστασης των διοικητών της.

Ωστόσο, ούτε το χρηματιστήριο, ούτε η λίρα, που βρίσκεται ήδη καταβαραθρωμένη σε επίπεδο κάτω των 20 λιρών ανά δολάριο, δεν αντέδρασαν σήμερα το πρωί στην επανεκλογή του, σαν να ήταν προ πολλού αναμενόμενη.

Πληροφορίες ήθελαν τον σουλτάνο της Αγκυρας να σχεδιάζει να γιορτάσει την νίκη του (και την νίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εδώ και 570 χρόνια), σήμερα κατά την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453, με προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε από μουσείο σε τζαμί τον Ιούλιο 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η τέλεση αυτής της προσευχής δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί: Ο 69χρονος Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε χθες την νύχτα στην Αγκυρα και στο πρόσωπό του ήταν ζωγραφισμένη η εξάντληση από μία φρενήρη προεκλογική εκστρατεία που τον ήθελε να οργώνει την Τουρκία κάνοντας μέχρι και τρεις συγκεντρώσεις ημερησίως και τα βράδια να μονοπωλεί με την παρουσία του τα μέσα ενημέρωσης με ατελείωτες συνεντεύξεις.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) καλεί σήμερα σε συγκέντρωση των υποστηρικτών του. «Μην ανησυχείτε, όλα ξαναξεκινούν από το μηδέν», είπε ο άνθρωπος που είναι πιθανόν να είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2028.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: