ΔΝΤ: Δεν έχουν περάσει οι κίνδυνοι για τη παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Δεν έχουν περάσει οι κίνδυνοι για τη παγκόσμια οικονομία

Ελλοχεύουν κίνδυνοι σε περίπτωση χρεοκοπίας αλλά Lehman Brothers, αναφέρει το Ταμείο. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει επιφυλακτικό για τη παγκόσμια οικονομία, σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το Ταμείο , πέντε χρόνια μετά την πτώχευση της γιγαντιαίας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers στις ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με «κινδύνους» στην περίπτωση που χρεοκοπήσει κάποιο άλλο συστημικά σημαντικό πιστωτικό ίδρυμα.

«Υπάρχουν ακόμη πολυάριθμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεγάλης συστημικής σημασίας, η δραστηριότητα των οποίων επηρεάζει το σύνολο της υφηλίου», τονίζει το Ταμείο στην έκθεσή του, η οποία δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα πριν ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός αυτός δημοσιεύσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία.

Πέντε χρόνια μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, η οποία πυροδότησε διεθνή κρίση, το ΔΝΤ τόνισε στην έκθεσή ότι η πρόοδος στην προσπάθεια προώθησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει «ημιτελής».

Διαβάστε ακόμη: Το δεύτερο comeback του Ντομινίκ Στρος-Καν

«Η παγκόσμια οικονομία παραμένει επομένως εκτεθειμένη σε κινδύνους εάν μια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συστημικής σπουδαιότητας κηρύξει πτώχευση», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό θεσμό, ένα οικονομικό σοκ μεγάλης κλίμακας θα έπληττε ταυτόχρονα το σύνολο των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, η κατάσταση στις οποίες εξελίσσεται ανομοιόμορφα: η ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και καταγράφει οριακή μόνον ανάπτυξη, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και με πολύ πιο βραδύ ρυθμό.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, τα οικονομικά σοκ, ιδίως ενδεχόμενες εντάσεις στον τραπεζικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα είχαν τις «πιο μεγάλες επιπτώσεις» τους στην Ευρώπη και στην Ασία. Σε περίπτωση που επανακάμψει η αβεβαιότητα στην ευρωζώνη, που μόλις βγαίνει από την μεγαλύτερη ύφεση της Ιστορίας της, αυτή θα έπληττε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Εάν επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο η ανάπτυξη της Κίνας —η οποία αποτελεί σήμερα μια «σημαντική πηγή ανησυχίας», σύμφωνα με το ΔΝΤ— αυτό θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για την υπόλοιπη Ασία όσο και για τη Λατινική Αμερική, ανέφερε ακόμα η έκθεση.

Λαγκάρντ: «Δεν τα κάναμε θάλασσα με την Ελλάδα»