ΔΝΤ: Επιδείνωση στις αγορές, πτώση σε μετοχές και cryptos – Η Omicron επιβραδύνει την ανάκαμψη

ΔΝΤ: Επιδείνωση στις αγορές, πτώση σε μετοχές και cryptos – Η Omicron επιβραδύνει την ανάκαμψη
Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022

Για περαιτέρω επιδείνωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς τα κράτη προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ταμείο, η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα αστάθειας για τις μετοχές βυθίζοντάς τες στο κόκκινο.

«Σίγουρα, θα μπορούσε να υπάρξει αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, κάτι το οποίο ενδέχεται να επιφέρει sell off».

Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να δημοσιοποιούν τις προθέσεις τους, λέει το Ταμείο, προτρέποντας για τάξη και διαφάνεια.

Υπενθυμίζεται πως, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, η Federal Reserve έδειξε ότι θα μπορούσε να σταματήσει το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της και να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο. «Αυτό ελπίζουμε ότι θα είναι μια τακτική προσαρμογή όσον αφορά τις αποτιμήσεις» επισημαίνει το ΔΝΤ.

«Εκτιμούμε, για παράδειγμα, ότι σε μια απροσδόκητη περαιτέρω σύσφιξη κατά 50 μονάδες βάσης θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό  sell-off στις αγορές μετοχών», πρόσθεσε το Ταμείο, σημειώνοντας ότι ορισμένοι τομείς θα επηρεαστούν χειρότερα από άλλους.

Μια τέτοια διαταραχή θα μπορούσε να μετακυλιστεί και στις αγορές κρυπτονομισμάτων, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένο συσχετισμό».

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Omicron έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ «βλέπει» ανάπτυξη της τάξης του 4,4% διεθνώς για το 2022 (από 5,9% το 2021), αναθεωρώντας ελαφρώς προς τα κάτω παλαιότερες προβλέψεις του, αν και υπογραμμίζει πως τα εμπόδια που έχει φέρει η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού το πιο πιθανό είναι θα αρχίσουν να «ξεθωριάζουν» από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και έπειτα.

«Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει στο 2022 ούσα σε πιο αδύναμη θέση από όσο αναμένετο», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «η εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron απειλεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη».

Δεν είναι, βέβαια, μόνο η Omicron που προβληματίζει. Είναι παράλληλα και οι γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν κλιμακωθεί με φόντο την συνεχιζόμενη κόντρα Δύσης – Ρωσίας για Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη.