ΔΝΤ για Ελλάδα: Ούτε βήμα πίσω στις απαιτήσεις του για χρέος και πλεονάσματα

ΔΝΤ για Ελλάδα: Ούτε βήμα πίσω στις απαιτήσεις του για χρέος και πλεονάσματα

Τι πραγματικά «κρύβεται» πίσω από τις δηλώσεις συμβιβασμού Ε.Ε. και Ταμείου.

Μπορεί οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αλλά και του εκπροσώπου του ΔΝΤ να κάνουν λόγο για πρόθεση συμβιβασμού και συμμετοχής του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο πίσω από τις λέξεις και τις επίσημες τοποθετήσεις κρύβεται η διαρκής μάχη να πειστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσει τελικά νέο δάνειο στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ παρά την επίσημη ρητορική δεν έχει πειστεί ούτε κατ’ ελάχιστον ότι οι στόχοι τους οποίους περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επιτευχθούν έως το 2018. Ζητάει λοιπόν για να πει το ναι στο νέο πρόγραμμα να χαμηλώσει ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ζητεί τώρα όλες τις αποφάσεις για το χρέος σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ακόμη κι αν αυτά εφαρμοστούν μετά το 2018. Όσο και αν το ταμείο υποστηρίζει ότι αρκεί μία επίσημη δέσμευση από τους Ευρωπαίους , ωστόσο οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάρουν μία τέτοια απόφαση με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης. Για το λόγο αυτό η συμμετοχή του ταμείου γίνεται ο μεγάλος γρίφος που δεν θα λυθεί όπως φαίνεται ούτε στις αρχές του 2017.

Από εκεί και πέρα το ταμείο επιμένει ακόμη στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία θίγουν το σκληρό πυρήνα των υφιστάμενων συντάξων, μειώνουν έτι περαιτέρω το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ εξακολουθεί να έχει πολύ σκληρή στάση στα εργασιακά.

Το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν τόσο στα μέτρα για το χρέος , όσο και στους στόχους για τα πλεονάσματα μένει να αποδειχτεί με το τέλος αξιολόγησης.

Όμως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι και η κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί πρόσθετα μέτρα τα οποία απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και το ταμείο να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν πιστεύει.