ΔΝΤ: Η πορεία της οικονομίας παραμένει δύσκολη και επιρρεπής σε πισωγυρίσματα

ΔΝΤ: Η πορεία της οικονομίας παραμένει δύσκολη και επιρρεπής σε πισωγυρίσματα
epa08269367 International Monetary Fund Managing (IMF) Director Kristalina Georgieva participates in a joint press conference with World Bank Group President David Malpass (unseen) on the organizations response to the COVID-19 coronavirus outbreak at the IMF headquarters in Washington, DC, USA, 04 March 2020. The two international organizations have also changed their upcoming annual spring meetings to a virtual gathering due to the COVID-19 coronavirus outbreak. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

H παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της δυναμικής σε χώρες με νέα έξαρση των κρουσμάτων, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη G20, ενόψει της διαδικτυακής συνόδου της αυτή την εβδομάδα. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανομοιόμορφη και προειδοποιεί ότι η κρίση θα αφήσει πιθανότατα βαθιά, άνισα σημάδια.

Σε ξεχωριστή ανάρτησή της στο μπλογκ του ΔΝΤ, η γενική διευθύντριά του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χαιρέτισε τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και έχει οδηγήσει σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η πορεία της οικονομίας στο μέλλον παραμένει «δύσκολη και επιρρεπής σε πισωγυρίσματα».

Το ΔΝΤ προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί το 2020 κατά 4,4% και ότι θα ακολουθήσει ανάκαμψή της 5,2% το 2021, αλλά σημείωσε ότι έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές για πολλές αναδυόμενες αγορές. Η Γκεοργκίεβα είπε ότι τα στοιχεία μετά την πρόβλεψη αυτή επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της ανάκαμψης, με τις ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες οικονομίες να καταγράφουν ισχυρότερη της αναμενόμενης οικονομική δραστηριότητα στο τρίτο τρίμηνο, αλλά πρόσθεσε ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τους κλάδους έντασης επαφών δείχνουν μία επιβράδυνση της δυναμικής στις οικονομίες όπου σημειώνεται νέα έξαρση της πανδημίας.

Αν και οι δημόσιες δαπάνες, ύψους σχεδόν 12 τρισ. δολαρίων, και οι νομισματικές πολιτικές απέτρεψαν τα χειρότερα, η φτώχεια και η ανισότητα αυξάνονται και χρειάζεται περισσότερη στήριξη, τονίζει το ΔΝΤ. Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις χώρες της G20 να δράσουν γρήγορα και ενιαία για να προσφέρουν συνεχή στήριξη και να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι καμία ανάκαμψη δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν έχει νικηθεί παντού η πανδημία. Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε επίσης τους ηγέτες της G20 να δεσμευτούν για την αύξηση των επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες και για αυξήσεις στις τιμές του άνθρακα, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ και να δημιουργηθούν περίπου 12 εκατ. θέσεις εργασίας σε μία δεκαετία.