ΔΝΤ: Η Βραζιλία λέει αυτό που δεν τολμούν οι άλλοι να πουν;

ΔΝΤ: Η Βραζιλία λέει αυτό που δεν τολμούν οι άλλοι να πουν;

Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική στηρίζουν την Ελλάδα, αλλά διαφωνούν για την βιωσιμότητα του χρέους. 

Η Βραζιλία, βασικός εκπρόσωπος των BRICS, έχει διαμορφώσει αρνητική στάση σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης εδώ και καιρό.

Στη νέα συνεδρίαση του Ταμείου για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 1,72 δισ. ευρώ (το ποσοστό του ΔΝΤ), ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα ήταν αρνητικός. Ο ίδιος εξέφρασε φόβους για μη αποπληρωμή του δανείου από τη χώρα μας: “Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Μπατίστα, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ άλλες 10 μικρές χώρες της κεντρικής και της νότιας Αμερικής, της Καραϊβικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Ο Μπατίστα διευκρίνισε αργά χθες ότι μιλούσε εκπροσωπώντας μόνον τον εαυτόν του κι όχι και τις άλλες χώρες.”Η εφαρμογή (του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας) ήταν μη ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπεραισιόδοξες”, προστίθεται στην ανακοίνωση του Βραζιλιάνου αξιωματούχου.

Ο Μπατίστα προειδοποιεί μάλιστα ότι με τη νέα αυτή δόση το συνολικό ποσό που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ φτάνει τα 28,4 δισ. ευρώ και η Αθήνα ενδέχεται να αθετήσει την υποχρέωση αποπληρωμής του σε περίπτωση που την εγκαταλείψουν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη.

Πάντως μέχρι σήμερα, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στηρίζουν σταθερά την Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου επισκέφθηκε την Αθήνα για να εκφράσει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις ελληνικές προσπάθειες.

Διαβάστε:«Πρόοδο» αλλά και «αποκλίσεις» διαπιστώνει ο Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα 

Το ΔΝΤ πιέζει έμμεσα για «κούρεμα» του χρέους
Μπορεί πάντως η στήριξη της Ελλάδας να είναι δεδομένη, αλλά το ίδιο δεδομένη είναι και η πεποίθηση του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μόνο αν «νοικοκυρευτεί». Στην έκθεση του για το ελληνικό Μνημόνιο, το Ταμείο ασκεί έντονη πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για μέτρα μείωσης του χρέους. Ζητά να δώσει το ποσό που δεσμεύτηκε στο τέλος του 2012 που το υπολογίζει σε 5,6 δισ. ευρώ έως το 2016.

Επίσης καθιστά σαφές ότι τον Σεπτέμβριο, που έχει προγραμματιστεί η επόμενη αξιολόγηση, θα θέσει το ζήτημα χρέους και της 12μηνης επάρκειας χρηματοδότησης για να προχωρήσει στην αξιολόγηση.

Συνδέει τη βιωσιμότητα του χρέους (στο 124% έως το 2020) με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ε.Ε. τις οποίες ποσοτικοποιεί σε μέτρα ανακούφισης του χρέους σε μέτρα ύψους 4% του ΑΕΠ που θα αποφασιστούν το 2014-2015. Επιπρόσθετα, αναφέρει κοινοτική δέσμευση για μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, αν κριθεί αναγκαίο και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

ΕFSF: εκταμιεύθηκε σήμερα η δόση Ιουλίου, ύψους 4 δισ. ευρώ

Ακόμη προαναγγέλλει 5 θέματα που θα «ανοίξει» το Σεπτέμβριο: πέραν του χρέους, θα «ξεκλειδώσει» το ζήτημα ΑΕΠ, θα επαναϋπολογίσει τα μέτρα 2013-2014, θα ζητήσει να κλείσει το «κενό» των 4,3 δισ. ευρώ των επόμενων ετών και θα θέσει θέμα αλλαγών στην δομή του ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος καταγράφει επίσης τους 4 κινδύνους που ελλοχεύουν για το πρόγραμμα προσαρμογής, ένα χρηματοδοτικό κενό 10,9 δισ. ευρώ και ένα δημοσιονομικό 4,3 δισ. ευρώ , ενώ υπολογίζει μείωση μισθών 20% και ανεργία φέτος στο 27%.