«ΔΝΤ και ΕΚΤ παίζουν το παιχνίδι του καλού και του κακού»

«ΔΝΤ και ΕΚΤ παίζουν το παιχνίδι του καλού και του κακού»

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλάει για παταγώδη αποτυχία του Ταμείου. 

Σκληρή κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άσκησε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Σε συνέντευξη του στο MEGA κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία των δανειστών στην περίπτωση της Ελλάδας: «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπεσε παταγωδώς έξω στην περίπτωση της Ελλάδα. Το Ταμείο βρίσκεται σε δύσκολη θέση αναφορικά με τα ζητήματα της χώρας μας, καθώς οι προβλέψεις του απεδείχθησαν τελείως λανθασμένες».

Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε πως είναι πια κατανοητό σε όλους, ακόμα και στους ιθύνοντες του Ταμείου, ότι η πολιτική του ΔΝΤ είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος, καθώς οδήγησε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου στη φτώχεια.  «Αισθάνονται άβολα γι΄αυτό» τόνισε ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στον διεθνή οργανισμό και εξήγησε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια χάσαμε το 30% του ΑΕΠ και η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, αγγίζοντας το 28%, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Ταμείου κατά τις οποίες, δεν θα ξεπερνούσε το 14%.

«Ασχολούνται με το επίδομα θέρμανσης αλλά όχι με την ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης ανέφερε ότι κάθε φορά που η τρόικα έρχεται στην Ελλάδα αποφασίζουν ποιο από τα μέλη της θα είναι ο καλός και ποιος ο κακός.

«Αυτή την περίοδο τον ρόλο του καλού έχει αναλάβει το ΔΝΤ και αυτόν του κακού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης και κατέληξε λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους, έχουν την ίδια γραμμή και απλώς αλλάζουν την τακτική τους.

Τέλος, σχετικά με τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρουμελιώτης, επεσήμανε ότι μια τέτοια πρόταση δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά ούτε και μετά.

 Στουρνάρας: «Κόλαση οι μήνες μέχρι τον Ιούνιο»