ΔΝΤ: Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για την ελληνική οικονομία

ΔΝΤ: Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για την ελληνική οικονομία

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για «πολιτική σταθερότητα».

Σε ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι η άποψη του Ταμείου για την αξιολόγηση του χρέους παραμένει η ίδια και πως το χρέος αναμένεται να παραμείνει σε «υψηλά επίπεδα». Επίσης, επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας συμφώνησαν να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους, αν κριθεί απαραίτητη, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένη» με την τήρηση των δεσμεύσεών της έναντι του προγράμματος.

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσουν εντός του δεύτερου εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς.

Σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και μετά το καλοκαίρι θα βρίσκεται η αποστολή του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία.

Ερωτηθείς για το «αδιάθετο αποθεματικό» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους ή την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Στην ερώτηση αν κατά την πρόσφατη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο «επίκεντρο της συζήτησης» ήταν η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε συγκεκριμένα: «Επιβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες για τις οποίες συζήτησαν», προσθέτοντας ότι συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Ουκρανίας.

Τέλος, για τις επικείμενες εκλογές (τοπικές και ευρωεκλογές) και για τον αντίκτυπό τους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Eurogroup: «Πιθανά μέτρα» για το χρέος στην επόμενη αξιολόγηση

Κομισιόν: Βιώσιμο το χρέος αν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα