ΔΝΤ: Στα 251 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος – Η εικόνα στην Ελλάδα και οι κίνδυνοι
- 18/09/2025, 14:05
- SHARE

- Το παγκόσμιο χρέος στο 235% του ΑΕΠ – 251 τρισ. δολάρια.
- Το κρατικό χρέος εκτοξεύεται στο 93% του ΑΕΠ (99,2 τρισ. δολ.).
- ΔΝΤ: Ανάγκη για μεσοπρόθεσμα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στα 251 τρισ. δολάρια, ή στο 235% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκτιμάται το συνολικό παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Παρά την εικόνα σχετικής σταθεροποίησης, η αύξηση του δημοσίου χρέους αναδεικνύεται σε νέα πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρατικά χρέη ανήλθαν στο 93% του ΑΕΠ ή στα 99,23 τρισ. δολάρια, με το ΔΝΤ να επισημαίνει ότι χρέη και ελλείμματα παραμένουν σε «υψηλά και ανησυχητικά επίπεδα» σε πολλές χώρες.
Ενδεικτικά, το κρατικό χρέος στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 121% του ΑΕΠ (από 119%), ενώ στην Κίνα ανήλθε στο 88% (από 82%). Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η άνοδος σε χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ισορροπείται από τη μείωση στην Ιαπωνία και σε μικρότερες οικονομίες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Την ίδια στιγμή, το ιδιωτικό χρέος μειώθηκε στο 143% του ΑΕΠ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2015, μια εξέλιξη που αποδίδεται αφενός στις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών –που περιορίζουν τις πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα– και αφετέρου στον χαμηλότερο δανεισμό επιχειρήσεων λόγω υποτονικών προοπτικών ανάπτυξης.
Καθοριστικός παράγοντας παραμένει το παγκόσμιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που κινείται γύρω στο 5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για συνέπεια της πανδημίας, με επιδοτήσεις και κοινωνικές δαπάνες να συνδυάζονται με το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης χρέους.
Το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα σε σταδιακές δημοσιονομικές προσαρμογές μεσοπρόθεσμα, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος χωρίς να παραγκωνιστεί η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και των επενδύσεων. Παράλληλα, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει την ανάπτυξη και θα μειώνει την αβεβαιότητα θεωρείται κρίσιμη για την αποφυγή νέας κρίσης χρέους.