Dogecoin: Ένα κρυπτονόμισμα-τρολ με απόδοση 26.000% – Το φαινόμενο «Μασκ» και η μεγάλη βραδιά της 8ης Μαΐου

AFP

Το Dogecoin, το κρυπτονόμισμα που έχει ως σήμα κατατεθέν ένα σκυλάκι της φυλής Shina Inu, το απόγευμα της Παρασκευής 7 Μαΐου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σπάζοντας άλλο ένα ρεκόρ όσον αφορά την αξία του. Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα όλων των χρηστών του είναι στραμμένα στους τηλεοπτικούς δέκτες και στην εκπομπή Saturday’s Night του ΝΒC, στην οποία θα μιλήσει γι’ αυτό -ποιος άλλος;- ο Έλον Μασκ.

Με την κεφαλαιοποίησή του, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να ξεπερνά τα 92 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει απόδοση 26.000% τους τελευταίους έξι μήνες.  Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 παρουσιάζει απόδοση της τάξης του 19%, ενώ τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, του Bitcoin συμπεριλαμβανομένου, έχουν κέρδη από 286% έως 698%. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη μετοχή της Tesla, η απόδοσή της από τον Νοέμβριο του 2020 δεν ξεπερνά το 56%.

«Πρόκειται για ένα τρολάρισμα της Wall Street, ένα υψωμένο μεσαίο δάκτυλο» αναφέρει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου και ιδρυτής της Quantum Economics, Μάτι Γκρίνσπαν, προσθέτοντας ότι αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι μια περίπτωση «TikTok», με εκατοντάδες χιλιάδες εφήβους να αυξάνουν την τιμή του νομίσματος.

Το 2013, oι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών Mπιλ Μάρκους και Τζάκσον Πάλμερ λάνσαραν το σατιρικό κρυπτονόμισμα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να «τρολάρουν» τόσο το Bitcoin όσο και άλλα κρυπτονομίσματα που ετοιμάζονταν να «κατακτήσουν» τον κόσμο. Μάλιστα, εμπνεύστηκαν το όνομά του από τα συμπαθέστατα σκυλάκια Shiba Inu. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για ένα funcoin και όχι για άλλο ένα altcoin.

«Το Dogecoin ήταν πάντοτε ειλικρινές» υποστηρίζουν οι ερευνητές της επενδυτικής εταιρείας Galaxy Άλεξ Θορν και Καρίμ Χέλμι, σε σημείωμά τους προς τους πελάτες τους. «Αντίθετα με άλλα crypto-project, δεν υπάρχει μεγαλοϊδεατισμός, ούτε ακούς πομπώδεις εκφράσεις ότι το Dogecoin θα αλλάξει τον κόσμο».

Εν προκειμένω, ενώ το Bitcoin προβλέπει μάξιμουμ 21 εκατομμύρια νομίσματα, για το κρυπτονόμισμα του Shiba Inu δεν υπάρχει όριο. Με άλλα λόγια, είναι άκρως πληθωριστικό.

«Ένας από τους λόγους που η τιμή του bitcoin είναι στα τρέχοντα ύψη είναι… η σπάνη, ότι δηλαδή θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια νομίσματα», είπε ο Γκρίνσπαν, συμπληρώνοντας πως το Dogecoin είναι τρελά πληθωριστικό».

Το Elon Musk effect

Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πότε ξεκίνησε ο έρωτας του ιδρυτή της Tesla Έλον Μασκ με το Dogecoin.

Σίγουρα, όμως, μιλά εδώ και χρόνια για το token. Mερικά υπονοούμενα μέσω Twitter αρκούν για να εκτινάξουν την αξία του στον… Θεό.

«Έχετε αυτόν τον τύπο που συμπεριφέρεται σαν Μεσσίας, ο οποίος χειραγωγεί απόλυτα ένα altcoin» δήλωσε ο Ασίς Μπιρλά, γενικός διευθυντής της Ripple. Η άνοδος της τιμής του Dogecoin ερμηνεύεται από το γεγονός πως ο Μασκ θα μιλήσει για αυτό στις 8 Μαΐου, σε τηλεοπτική εκπομπή. Φυσικά, στην άνοδο που παρουσιάζει σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα μεγάλα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης και οι συνακόλουθες μεταβιβαστικές πληρωμές που προσφέρει στους πολίτες η αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες, όπως και η αγωνία, για τους υποστηρικτές του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, έχουν κορυφωθεί, καθώς όλοι περιμένουν την εμφάνιση του Έλον Μασκ στην εκπομπή Saturday Night Live του NBC (06.30 ώρα Ελλάδας).

«Το Dogecoin είναι σαν αυτό το μεγάλο F-U στο σύστημα. Είναι σαν λες, ναι, αυτό το πράγμα μπορεί επίσης να έχει αξία. Και απλά θα το αγοράσω, γιατί θα το αγοράσω», δήλωσε η Άβι Φέλμαν, επικεφαλής συναλλαγών της BlockTower Capital, συμπληρώνοντας πως ο Έλον Μασκ δίνει αυτό ακριβώς το μήνυμα.

Εκτιμώντας την αξία του

To αν έχει αξία ή όχι το Dogecoin είναι συζητήσιμο. Προς το παρόν, η χρήση του για συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένη. Και παρότι αυξάνονται οι έμποροι που αρχίζουν να το δέχονται, απέχουμε πολύ από την υιοθέτησή του για τη διενέργεια πληρωμών. «Αυτές τις μέρες όλα είναι μάρκετινγκ», δήλωσε ο Μάικ Μπουκέλα, γενικός συνεργάτης της BlockTower Capital.

Σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά κρυπτονομίσματα όπως το Εthereum, τα οποία επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές στην πλατφόρμα τους για να δανείζουν και να δανείζονται χρήματα, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί κανείς να κάνει με το dogecoin. Το Dogecoin δεν είναι ένα αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο, δεδομένου ότι αυτό απαιτεί συνήθως ορισμένο βαθμό μακροπρόθεσμης πίστης στο νόμισμα και το blockchain πάνω στο οποίο έχει «χτιστεί». Το πρωτόκολλο παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει ομάδα ανάπτυξης. «Μόλις το δίκτυό του ξεπεράσει μια κρίσιμη μάζα, δεν θα είναι βιώσιμο. Ωστόσο, εάν κάποια στιγμή, η κοινότητα των dogers αποφασίσει να εφαρμόσει έναν μηχανισμό καύσης, θα αλλάξουν τα πράγματα»