Οι υπερπλούσιοι της Γαλλίας δίνουν πολλά εκατομμύρια για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

Οι υπερπλούσιοι της Γαλλίας δίνουν πολλά εκατομμύρια για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων
epa07508682 Flames on the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι οικογένειες Αρνό και Πινό μπαίνουν μπροστά για να αναστηλώσουν το ιστορικό μνημείο της πόλης.

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ευρώπη, ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, δεσμεύτηκε να δώσει 200 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων. Ο Αρνό είναι ένας από τους αρκετούς δισεκατομμυριούχους που δεσμεύτηκαν να δωρίσουν εκατομμύρια για να συνδράμουν στις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του κατεστραμμένου από τις φλόγες Καθεδρικού Ναού.

Πολύ μεγάλα μέρη του εμβληματικού μνημείου γοτθικού ρυθμού, ηλικίας 850 ετών, καταστράφηκαν από τη φωτιά, ανάμεσά τους το εμβληματικό βέλος που κατέρρευσε όπως και η υπόλοιπη στέγη και το ρολόι στην πρόσοψη του ναού.

“Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος LVMH, αλληλέγγυοι στην εθνική αυτή τραγωδία, εντάσσονται στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση αυτού του εξαιρετικού καθεδρικού ναού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της”, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση.

Οι Αρνό, η πλουσιότερη οικογένεια στη Γαλλία, “θα κάνουν τη δωρεά των 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο ταμείο για την ανοικοδόμηση αυτού του αρχιτεκτονικού έργου, που είναι κομμάτι της Ιστορίας της Γαλλίας”.

Ο όμιλος LVMH, που έχει σχεδόν 70 εταιρίες ανάμεσά τους οι Louis Vuitton, Christian Dior, Sephora, Fendi, Sephora, η σαμπάνια Dom Perignon ή ακόμη Hennessy – αναφέρει επίσης ότι “θέτει στη διάθεση του κράτους και των αρμοδίων οργάνων όλα τα επιτελεία του -το δημιουργικό, το αρχιτεκτονικό, το οικονομικό- για να βοηθήσει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης από τη μια πλευρά, και της συλλογής χρημάτων από την άλλη”.

Ο όμιλος LVMH κατέγραψε το 2018 ρεκόρ πωλήσεων το 2018 που ανήλθαν σε 46,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η οικογένεια των Γάλλων βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, ανακοίνωσε από χθες βράδυ την αποδέσμευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέσω της επενδυτικής του εταιρίας Artemis.

“Η τραγωδία αυτή πλήττει όλους τους Γάλλους και εκτός αυτών όσους είναι προσηλωμένοι στις πνευματικές αξίες. Απέναντι σε ένα τέτοιο δράμα, ο καθένας εύχεται να αναγεννηθεί το ταχύτερο δυνατό αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”, ανακοίνωσε ο 82χρονος πρόεδρός της Φρανσουά-Ανρί Πινό.

Ο όμιλος Kering -παλαιότερα Pinault-Printemps-Redoute (PPR)- είναι ο δεύτερος παγκοσμίως όμιλος ειδών πολυτελείας, μετά τον LVMH, και έχει μεταξύ άλλων τις μάρκες Gucci, Yves Saint Laurent, τα κοσμήματα Boucheron. Το 2018 κατέγραψε μεγάλη αύξηση των κερδών του με πωλήσεις που ανήλθαν στα 13,66 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρία Artemis είναι το ισχυρό σκέλος της αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο Φρανσουά Πινό, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία.

Η πρόεδρος της Γαλλικής Επαγγελματικής Λίγκας Ποδοσφαίρου Ναταλί Μποΐ ντε λα Τουρ δεσμεύτηκε σήμερα ότι το γαλλικό ποδόσφαιρο “θα κινητοποιηθεί για να βοηθήσει οικονομικά” στην ανοικοδόμηση του ναού.

Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος Πατρίκ Πουγιάν της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας της Γαλλίας Total ανακοίνωσε ότι ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος θα συμβάλει με 100 εκατομμύρια ευρώ στην αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την “αποκατάσταση του βέλους” και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ.