Δώστε προσοχή στο χάος της αγοράς ομολόγων

Δώστε προσοχή στο χάος της αγοράς ομολόγων

Η αναταραχή στην αγορά ομολόγων δείχνει πως οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε άνοδο των επιτοκίων, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας, μετά από το πρώτο τρίμηνο πτώσης. Τον λόγο πλέον έχουν η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, και οι συνεργάτες, οι οποίοι πρέπει να δράσουν πριν το κάνει η αγορά ομολόγων για αυτούς.

Ανάλυση του CNN Money για τις αλλαγές στην αγορά ομολόγων επισημαίνει την πανωλεθρία των αγορών δημοσίου χρέους. Οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων σχεδόν διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πως οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν πολύ. Οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 2,44% την Παρασκευή και αυτό μία σημαντική μεταβολή σε σχέση με το 2,13% της προηγούμενης εβδομάδας. Με άλλα λόγια, οι αγορές ομολόγων βρίσκονται ήδη σε τροχιά αύξηση των επιτοκίων, αν και σε επίπεδα που παραμένουν πειθήνια.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παίρνουν μετρητά από την αγορά σταθερού εισοδήματος. Τα κρατικά ομόλογα παρουσίασαν έκτη συνεχόμενη εβδομάδα εκροών, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Τα καλά νέα είναι πως η χρηματιστηριακή αγορά καταφέρνει μέχρι στιγμής να αντιμετωπίζει τις ανακατατάξεις στις αγορές ομολόγων.

Το sell-off στην αγορά ομολόγων τονώνει την οικονομία: Ο λόγος είναι απλός! Οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι μια εύρωστη οικονομία μπορεί βοηθάει και τις επιχειρήσεις, αλλά και τις μετοχές. Επίσης, βλέπουν πως ανοίγονται πολλά «παράθυρα ευκαιρίας». Κι αυτό, γιατί δεν είναι μόνο οι αγορά εργασίας της οποίας τα μεγέθη βελτιώνονται. Αν παρακολουθήσει κανείς στενά τις πωλήσεις αυτοκινήτων θα διαπιστώσει βελτίωση και σε αυτόν τον κλάδο.

Το μετέωρο βήμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας: Το πρόβλημα για τη Fed είναι πως φοβάται μήπως χάσει τον έλεγχο της κατάστασης , με κίνδυνο την απώλεια της αξιοπιστίας της αν επιλέξει να μην ενεργήσει. Πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του έτους έχει αναφερθεί πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πολύ σύντομα, όμως στη συνέχεια το κλίμα τελικά αντιστρέφεται.