«Δώστε στους υπαλλήλους σας ό,τι χρειάζονται για να μην παραιτούνται»

«Δώστε στους υπαλλήλους σας ό,τι χρειάζονται για να μην παραιτούνται»
Της Lydia Belanger

Διαφορετικοί άνθρωποι δίνουν διαφορετικούς λόγους για τη Μεγάλη Παραίτηση, τη μαζική έξοδο των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας που άφησε πολλές εταιρείες με έλλειψη προσωπικού. Αλλά αν ακούσετε τους ηγέτες επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, γίνεται γρήγορα αντιληπτό ότι δεν υπάρχει επίσης μια μοναδική αιτία για το φαινόμενο.

Καθώς οι άνθρωποι εγκαταλείπουν ολοένα και περισσότερο τις δουλειές τους σε αριθμούς ρεκόρ – 4,4 εκατομμύρια Αμερικανοί, ή το 3% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, παραιτήθηκαν μόνο τον Σεπτέμβριο – τα στελέχη δεν ξύνουν απλώς το κεφάλι τους. Εντοπίζουν μοτίβα, με κυριότερο την αλλαγή προοπτικής: Γενικά, οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον ότι πρέπει να συμβιβαστούν με μια δουλειά που δεν τους ικανοποιεί. 

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, το πρώτο βήμα είναι να απαλλαγούμε από την αντίληψη ότι «οι άνθρωποι παραιτούνται μαζικά και στη συνέχεια δεν κάνουν τίποτα», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και COO της Salesforce.org Sam Allen στο CEO Initiative του Fortune στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα. Ο Allen, ο οποίος έγραψε πρόσφατα σε ένα άρθρο του στο Fortune ότι η Μεγάλη Παραίτηση μπορεί να ονομαστεί πιο εύστοχα «Μεγάλη Αφύπνιση», δήλωσε ότι πολλοί από αυτούς που παραιτούνται το κάνουν για να βρουν εργασία που έχει περισσότερο νόημα για αυτούς. «Πηγαίνουν κάπου, δεν τρέχουν να ξεφύγουν από κάτι».

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μετατοπίζονται στον μη κερδοσκοπικό τομέα ή ότι παραμένουν στον εταιρικό κόσμο αλλά μετακινούνται σε μια εταιρεία με αξίες που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις δικές τους. Όμως, οι ηγέτες των μη κερδοσκοπικών οργανισμών γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι μερικές φορές οι άνθρωποι υπερβάλλουν σε ζήλο όταν πρόκειται για τα πάθη τους και δεν έχουν πάντα τις δεξιότητες για να τα πραγματοποιήσουν.

«Ενθουσιάζονται με την αποστολή, αλλά έρχονται για τη λάθος δουλειά», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Habitat for Humanity International, Jonathan Reckford. «Και το να βρεις ανθρώπους με τεχνικές δεξιότητες αλλά και με συμβατότητα κουλτούρας εξακολουθεί να έχει σημασία, ακόμη και αν θαυμάζουν πραγματικά αυτό που κάνεις».

Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τώρα τις δουλειές τους επειδή οι δεξιότητές τους δεν ανταποκρίνονται πλέον σε αυτό που απαιτείται, δεδομένου του επιταχυνόμενου ρυθμού της τεχνολογίας που έφερε η πανδημία. Ως εκ τούτου, οι ηγέτες έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επανεκπαιδεύσουν τους εργαζομένους τους, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να χρησιμοποιούν την τεχνολογία που απαιτείται για να κάνουν τη δουλειά τους. Υπάρχει επίσης η ευκαιρία να δώσουν τόσο στους εκκολαπτόμενους όσο και στους έμπειρους ηγέτες τα εργαλεία για να ενισχύσουν την καριέρα τους – και να υποστηρίξουν τους άλλους να ενισχύσουν τη δική τους.

Ο Krishnan Rajagopalan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναζήτησης στελεχών και συμβούλων ηγεσίας Heidrick & Struggles, επεσήμανε ότι έχει δει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για εκπαιδεύσεις που «διδάσκουν στους ανθρώπους να έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση».

Η ενσυναίσθηση και οι δεξιότητες ακρόασης είναι το κλειδί για τους ηγέτες ώστε να κατανοήσουν γιατί οι εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους, και στη συνέχεια να επινοήσουν και να εφαρμόσουν λύσεις. Ο Allen της Salesforce.org, ο οποίος ασχολείται με το πρόγραμμα ανάπτυξης ταλέντων του οργανισμού, δήλωσε ότι έχει επίσης παρατηρήσει αυξημένη όρεξη για εκπαίδευση ενσυναίσθησης από τους ηγέτες όλων των επιπέδων.