Δουλειά με φίλους; Δείτε τι να προσέξετε

Δουλειά με φίλους; Δείτε τι να προσέξετε

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση με κάποιο φιλικό σας πρόσωπο; Υπάρχει τρόπος για να μη χαλάσουν οι σχέσεις σας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Small Business Association υπήρχαν περίπου 1,8 εκατομμύρια μικρές «συνεργατικές» επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είτε αυτές οι εταιρείες στήθηκαν από οικογένειες είτε φίλους, η δυναμική που κρύβει η «ιδιοκτησία» μιας επιχείρησης είναι αρκετά αγχώδης και μπορεί να επιφέρει αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των μελών.

Πολλοί τα κατάφεραν και κάνανε το όνειρο τους πραγματικότητα, αρκετές ήταν όμως και οι οικογένειες και οι φιλίες που «χάλασαν» όταν μπήκαν ανάμεσα τα εργασιακά δεδομένα.

Ακολουθώντας τα κάτωθι βήματα και αν είστε σίγουροι για τους συνεργάτες σας, η επαγγελματική σας σταδιοδρομία θα κυλήσει ήρεμα.

Οι επαγγελματικές σχέσεις χρειάζονται κανόνες και ειδικά όταν υπάρχει άνεση μεταξύ των ιδιοκτητών αυτοί οι κανόνες πρέπει να είναι πιο αυστηροί καθώς λόγο άνεσης μπορούν εύκολα να «καταπατηθούν».

Δεσμευτείτε για συχνές συναντήσεις
Βάλτε προτεραιότητα στο πρόγραμμα σας να συναντιέστε με τους συνεργάτες σας συχνά ώστε να συζητάτε τα ζητήματα της δουλειάς. Η σωστή επικοινωνία είναι το σημαντικότερο κομμάτι στη συνεργασία με φίλους και κοντινούς μας ανθρώπους. Το γεγονός πως μοιράζεστε το ίδιο πάθος δε σημαίνει πως βλέπετε τα πράγματα από την ίδια σκοπιά.

Συγκεκριμενοποιείστε τις αρμοδιότητες του καθενός αλλά αφήστε «χώρο» για εξέλιξη
Καθορίστε από την αρχή το job description του καθενός. Άλλος θα είναι αρμόδιο για το μάρκετινγκ, άλλος για τα λογιστικά και πάει λέγοντας. Αυτό θα σας γλυτώσει χρόνο και δε θα χρειαστείτε να διαφωνήσετε σχετικά με τον τομέα στον οποίο ειδικεύεται ο καθένας σας. Από την άλλη κάντε συχνά την εταιρική σας αξιολόγηση ώστε να μπορείτε να επαναπροσδιορίζετε τις αρμοδιότητες και να μην υπάρξει ρουτίνα.

Η φιλία έρχεται πρώτη, εκτός κι αν πρόκειται για εταιρικό ζήτημα
Σε συνεργασίες μεταξύ κοντινών πρέπει να υπάρχει κατανόηση και να διαχωρίζουν τις προσωπικές από τις επαγγελματικές σχέσεις. Οι εγωισμοί πρέπει να μπαίνουν στην άκρη όταν μιλάμε για το συνολικό καλό, αφού θα έρθουν στιγμές κατά τις οποίες θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Το ξενοδοχείο που μαζεύει τους φίλους των επιτραπέζιων από όλο τον κόσμο

Δείξε μου τα γονίδιά σου να σου πω τους φίλους σου!

Αφεντικό κάτω των 35 ετών