Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για τις εκδηλώσεις της 6ης Δεκεμβρίου

Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για τις εκδηλώσεις της 6ης Δεκεμβρίου

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί στα Εξάρχεια και στο κέντρο.

Επί ποδός βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ, ήδη από χτες, ενόψει της μεθαυριανής επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα και επεισόδια σαν τα περσινά.

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, όλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε συνδυασμό με τις άλλες δυνάμεις, οι αστυνομικοί που θα συμμετάσχουν στα δρακόντεια μέτρα θα ξεπεράσουν τις 5.000.

Σε συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για τις συγκεντρώσεις και πορείες των μαθητών, αλλά και των αριστερών οργανώσεων και αναρχικών, η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και στην πορεία του Πολυτεχνείου, δηλαδή στενή επιτήρηση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να μην δοθεί ευκαιρία για επεισόδια.

Ο προβληματισμός των αστυνομικών επιτελείων, όμως, εστιάζεται στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου σημειώθηκαν τα σοβαρά επεισόδια πέρσι και ειδικότερα από ομάδες νεαρών που «κατέλαβαν» ταράτσες κτιρίων, από όπου πετούσαν αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 αστυνομικοί.

Όπως είπε ανώτατος αξιωματικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σχεδιασμός των μέτρων στοχεύει στο να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Για τον λόγο αυτό, από τις προηγούμενες μέρες, αστυνομικοί της Ασφάλειας συλλέγουν πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών, ενώ την Κυριακή θα πετάει και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, απ’ όπου θα δίνονται κατευθύνσεις.

Οι εντολές είναι τα ΜΑΤ να φρουρούν καλά το Πολυτεχνείο, το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, πολιτικά γραφεία και άλλα κτίρια και υπηρεσίες, ενώ θα μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε «πολιορκημένη» περιοχή, χωρίς όμως να μπουν μέσα και να προκαλέσουν.

Ταυτόχρονα όμως έχουν δοθεί οδηγίες να δράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση καταστροφών, ενώ ομάδες συλλήψεων θα είναι σε επιφυλακή από το πρωί και οι έλεγχοι θα είναι έντονοι σε όλη την Αθήνα.Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν προβληματιστεί και από το τελευταίο κάλεσμα του έγκλειστου στις φυλακές, φίλου του δολοφονηθέντος Αλέξη Γρηγορόπουλου, το 2008, Νίκου Ρωμανού, ο οποίος καλεί τους αναρχικούς για «Μαύρο Δεκέμβρη», αλλά αισιοδοξούν ότι δεν θα γίνουν τελικά εκτεταμένα επεισόδια.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν περιφερειακά χτυπήματα με εμπρησμούς και άλλες επιθέσεις, που έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες (μεταξύ αυτών είναι και τα γκαζάκια στο σπίτι του πρώην υπουργού Κώστα Λαλιώτη και η επίθεση με μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού σήμερα τα ξημερώματα). Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και επιτήρηση στόχων σε όλη την Αττική.

Ανάλογα μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.