Δραματικές στιγμές σε Εύβοια, Ηλεία και Βόρεια Αττική- Εκκενώνονται συνεχώς περιοχές

Δραματικές στιγμές σε Εύβοια, Ηλεία και Βόρεια Αττική- Εκκενώνονται  συνεχώς περιοχές
Πόλίτες επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λίμνη Ευβοίας, την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021. Εν αναμονή της άφιξης των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων συνεδριάζει αυτήν την ώρα Συντονιστικό Όργανο στο δημαρχείο της Λίμνης, στην Εύβοια, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας ακόμη δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα. «Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πειφερειάρχης και ο δήμαρχος. Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, όπως και οι πυροσβέστες, στη Λίμνη της Εύβοιας. Τεράστιες εκτιμάται πως είναι η καταστροφή σε περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα. Όλη τη νύχτα πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδι Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η κατάσταση από το μέτωπο της πυρκαγιάς που κατευθύνεται προς τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στην πυρκαγιά της Αττικής.

Η φωτιά έχει πλησιάσει τα σπίτια όπου συνεργεία κόβουν τα δέντρα και προσπαθούν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή.

Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμη, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Για το λόγο αυτό εστάλη μήνυμα από τον 112 προς τους κατοίκους στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να απομακρυνθούν από τα σπίτια προς την εθνική οδό, ενώ οι κάτοικοι της Δροσοπηγής προς Αφίδνες.

Στο σημείο σπεύδουν πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, ενώ υπάρχουν ήδη ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο μέτωπο των πυρκαγιών στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Εκκενώνονται προληπτικά άλλες δέκα κοινότητες της Ηλείας
Εντολή για την προληπτική εκκένωση άλλων 10 κοινοτήτων της Ηλείας δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, εκκενώνονται προληπτικά οι κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα. Συνολικά, από χθες το μεσημέρι έως σήμερα έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν 29 περιοχές. Πέρα από τις 10 κοινότητες, από χθες το μεσημέρι έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στην η Αρχαία Ολυμπία και στις κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι στο χωριό Κλάδεος στην Αρχαία Ολυμπία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο χωριό υπάρχουν περίπου 100-150 εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κάτοικος, μιλώντας στο OPEN, στο χωριό υπάρχουν ηλικιωμένοι και μητέρες με παιδιά που δεν έχουν φύγει.

Oι κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο και κάνουν ό,τι μπορούν με βυτία και κλαδιά, ενώ δεν έχουν μπαταρία -αφού από χθες έχει κοπεί το ρεύμα- και είναι αδύνατον να επικοινωνήσουν με κάποιον για να σωθούν.

Φωτιά Εύβοια: Εκκένωση σε Αγία Άννα, Μαντούδι – Ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα
Ανεξέλεγκτα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη Βόρεια Εύβοια, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη από αέρα και ξηρά. Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Αννης.

Σύμφωνα με το evima.gr, από τη μεγάλη φωτιά έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς το πύρινο μέτωπο καίει ανεξέλεγκτα.

Μηνύματα του 112 για εκκένωση της Ελαίας Φωκίδας λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή
Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στην Ελαία Φωκίδας να εκκενώσουν την περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ελαία Φωκίδας εκκενώστε τώρα προς Καλλιθέα Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».