Δραματική δήλωση Τούσκ: To μέλλον της Σένγκεν κρίνεται στις 7 Μαρτίου

Δραματική δήλωση Τούσκ: To μέλλον της Σένγκεν κρίνεται στις 7 Μαρτίου
epa05178549 European Council President Donald Tusk sits at the start of a European Parliament plenary session held in Brussels, Belgium, 24 February 2016. According to the Parliament's agenda, members of parliament are to discuss the results of of the European Council meeting held on 18 and 19 February which was topped by negotiations over a deal with Britain. EPA/OLIVIER HOSLET

«Απαιτείται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας την ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «το μέλλον της Σένγκεν» θα κριθεί στις 7 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ.Τουσκ επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση «διαφορετικών σχεδίων», το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός».
«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», ξεκαθάρισε ωστόσο «ευρωπαϊκή προσέγγιση – είπε – δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».

«Πρέπει να βελτιώσουμε το συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που έχουμε ψηφίσει από κοινού», σημείωσε ο Ντ. Τουσκ και συμπλήρωσε ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν τόσο τη μετεγκατάσταση όσο και την επαναφορά σε μία κατάσταση όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.
Απαιτείται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της, υπογράμμισε.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μην σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.